ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβολιασμοί: Η επιχείρηση «Ελευθερία» και οι ευρωπαϊκοί σκόπελοι

Εμβολιασμοί: Η επιχείρηση «Ελευθερία» και οι ευρωπαϊκοί σκόπελοι
(Louisa Gouliamaki/Pool via AP)

Στην προστασία των προγραμματισμένων χρονοδιαγραμμάτων και του ρυθμού εξέλιξης της επιχείρησης «Ελευθερίας» εστιάζονται οι κυβερνητικές προσπάθειες, ώστε η εκστρατεία εμβολιασμού να παραμείνει στις εθνικές ράγες.

Η πορεία των εμβολιασμών στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δικαιώνει τις προβλέψεις ότι αποτελούν ένα πολυσύνθετο εγχείρημα, τα τελευταία δεδομένα δε, αναδεικνύουν τους σκοπέλους εν μέσω των οποίων κινείται η διαδικασία.

Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχουν επιλέξει να οργανώσουν σταδιακά την ανάπτυξη της εμβολιαστικής κάλυψης.

Ενδεικτικό της δυσκολίας των εγχειρήματος είναι το γεγονός ότι από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι χθες το απόγευμα στη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν 500 εμβολιασμοί, στο Βέλγιο 700 και στην Ισπανία 25.476 εμβολιασμοί.

Στην Ολλανδία και την Ελβετία, λόγω των προβλημάτων στον εφοδιασμό, δεν έχουν αρχίσει ακόμη οι εμβολιασμοί και θα ξεκινήσουν στις 8 Ιανουαρίου.

Στη χώρα μας από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν γίνει 9.528 εμβολιασμοί.

Με βάση τον πληθυσμό η χώρα μας κατατάσσεται στον μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη.

Συνολικά έως τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.

Από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, η αυλαία των εμβολιασμών είχε ανοίξει συνολικά σε 56 νοσοκομεία.

Στα εννέα εξ’αυτών όπου είχαν αρχίσει οι χορηγήσεις των δόσεων κατά τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, και η «δυναμικότητα» ενισχύθηκε με ακόμη 42 του ΕΣΥ και πέντε στρατιωτικά, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 5.665 εμβολιασμοί.

Ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Στις 8 Ιανουαρίου θα προστεθούν επιπλέον 55 νοσοκομεία και η δυναμικότητα του Συστήματος θα ξεπεράσει τους 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

Έως τις 12 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα παραδόθηκαν ακόμα 83.850 δόσεις εμβολίων της Pfizer/BioNTech και έτσι το απόθεμα στις αποθήκες ανέρχεται σε 152.580 δόσεις.

Ήδη έχουν διανεμηθεί 24.870 δόσεις στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ο αριθμός της ημερήσιας δυναμικότητας του συστήματος θα προσαρμόζεται καθημερινά στον πληθυσμό που θα πρέπει να εμβολιαστεί.

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν και οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα.

Τη Δευτέρα άρχισε επίσης ο εμβολιασμός στους οίκους ευγηρίας, στις μονάδες χρόνιας φροντίδας και στα κέντρα αποκατάστασης από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ.

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν όλοι οι διαμένοντες και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές και αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός -σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- για πολίτες που είναι άνω των 85 ετών.

Στόχος είναι να εμβολιαστούν έως το τέλος Ιανουαρίου περισσότερα από 200.000 άτομα, για τα οποία έχει εξασφαλιστεί και η δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer.

Αν προστεθούν οι παραδόσεις και από άλλες εταιρείες θα αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ