ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα κυβέρνησης - Εκκλησίας: Τι είπε ο Μητσοτάκης στον Ιερώνυμο

Κόντρα κυβέρνησης - Εκκλησίας: Τι είπε ο Μητσοτάκης στον Ιερώνυμο
© Intime p.a.

Toν προβληματισμό του για τη χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου εξέφρασε στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το τετ-α-τετ των δύο ανδρών στο ενδιάμεσο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε δε, την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά το συντομότερο στα σχολεία.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από τη σύντομη συνάντηση των δύο ανδρών, που πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικό χώρο από τη Μεγάλη Αίθουσα του προεδρικού, και στα κενά διαστήματα που μεσολαβούσαν από τη μια τμηματική τελετή στην άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχαν διαδοχικές και σύντομες διάρκειας συνομιλίες.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστή η απάντηση του Αρχιεπισκόπου.

Από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο ότι δεν υπήρξε κλίμα αντιπαράθεσης.

Υπογραμμίζουν ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας να συνδράμει στον κοινό αγώνα κατά της πανδημίας, όπως το έχει ήδη κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Σε αυτό το φόντο, κυβερνητικές πηγές απευθυνόμενες προς το CNN Greece εκτιμούσαν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν και νεότερες εξελίξεις εντός της ημέρας.

Κατά πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στους εκκλησιαστικούς κόλπους δεν αποκλείεται μέχρι το απόγευμα να εκδοθεί μια νέα εγκύκλιος που θα οδηγεί σε εκτόνωση την κρίση.

«Αντάρτικο» για τα Θεοφάνεια

Μετά την αιφνίδια επιδείνωση των σχέσεων της Δευτέρας όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στις πρωτοβουλίες που πιθανώς θα αναλαμβάνονταν ώστε να ανοίξει η βαλβίδα αποσυμπίεσης για να αντιμετωπιστεί η κρίση που προέκυψε στις σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας με αφορμή τη λειτουργία των Θεοφανείων.

Με βάση τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιήθηκαν, η κάθε πλευρά είχε δείξει ότι στοιχιζόταν αυστηρά στην κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει έναντι της άλλης.

Η κλιμάκωση, των ενεργειών που προαναγγέλθηκαν από την Ιερά Σύνοδο, με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μαρτυρούν μια ραγδαία αλλαγή στο momentum που είχε διαμορφωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Αντιστοίχως και από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν επέτρεπαν να διαφανεί η πρόθεση για την εξεύρεση οποιουδήποτε περιθωρίου σύγκλισης.

Ενδεικτικό της επιδείνωσης ήταν το γεγονός ότι υποστηριζόταν από κάποιες πηγές ότι τελευταίες κυβερνητικές λέξεις σε αυτήν την κρίση δείχνουν να είναι αυτές που μεταδόθηκαν ως απάντηση στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, το απόγευμα της Δευτέρας:

«Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε», ανέφερε χαρακτηριστικά το μήνυμα της κυβέρνησης στο οποίο τονιζόταν εμφατικά ότι: «Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας».

Για την κυβέρνηση άλλωστε η στάση της καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν επιδέχεται παρερμηνειών αναφορικά με την ξεκάθαρη επιδίωξη να μην επέλθει ρήξη με την εκκλησία.

Όπως υπενθυμιζόταν στην σχετική ενημέρωση, σε όλα τα στάδια της πανδημίας η κυβέρνηση βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων.

Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, που έλαβαν χώρα και στο ανώτατο επίπεδο με τις διαδοχικές επικοινωνίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκαν οι Λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η Λειτουργία των Θεοφανείων.

Σε κάθε περίπτωση έχει διαμηνυθεί ότι το διακύβευμα της προσεχούς περιόδου είναι να μην διαταραχθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού.

Προς αυτήν την κατεύθυνση και με διακηρυγμένη την προτεραιότητα της επαναλειτουργίας των σχολείων, είχε καταστεί ευκρινές ότι για την εφαρμογή αυτής της απόφασης, θα αναστελλόταν οποιαδήποτε άλλη που αφορούσε στην χαλάρωση των περιορισμών.

Από την τρέχουσα εβδομάδα ήταν λοιπόν σαφές ότι θα επέστρεφαν στον αστερισμό των μέτρων που ίσχυαν πριν από την εορταστική περίοδο εκτός από τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και οι εκκλησίες για τις οποίες όμως διατηρείται δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ