ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαρακοστή για την κυβέρνηση με προσφυγικό, δανειστές και αντιπολίτευση

Σαρακοστή για την κυβέρνηση με προσφυγικό, δανειστές και αντιπολίτευση
Στιγμιότυπο από τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση στελεχών της Ευρωπαϊκής Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας, στο Παρίσι, την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016. Διακρίνεται η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πράσινων και συνυποψήφιά του το 2014 για την προεδρία της Κομισιόν, Σκα Κέλερ (Ska Keller) EUROKINISSI

Βαριά φαίνεται πως θα μπει η Σαρακοστή για την κυβέρνηση, η οποία καλείται εντός της επόμενης εβδομάδας να διαχειριστεί το προσφυγικό σε επίπεδο τελικών αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, τους δανειστές με τις υπερβολικές αξιώσεις τους, καθώς και την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση για θέματα δικαιοσύνης και διαφάνειας.

Όσο η Άνγκελα Μέρκελ και τα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας τάσσονται με το πλευρό της Ελλάδας, το Μαξίμου δεν έχει λόγο να ανησυχεί, καθώς -όπως αναφέρουν στην κυβέρνηση- το Βερολίνο είναι εκείνο που θα καθορίσει τελικώς την γραμμή στο προσφυγικό, ακόμη κι αν χρειαστεί να αντιπαρατεθεί με τις μισές ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδομένη

Ωστόσο, στην κυβέρνηση δείχνουν να γνωρίζουν πως οι εικόνες εξαθλίωσης των προσφύγων στην περιοχή της Ειδομένης δεν μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τον γύρο του κόσμου επ΄ αόριστον, διότι αναπόφευκτα επηρεάζεται και η εικόνα της χώρας και, ενδεχομένως, αυτό να προκαλέσει συνέπειες και στον τουρισμό.

Εξ αυτού του λόγου, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν πως σε μία ή δύο εβδομάδες η Ειδομένη θα έχει αδειάσει από τους πρόσφυγες, ευελπιστώντας πως από την μία αρκετοί εξ αυτών θα πεισθούν να φιλοξενηθούν σε κέντρα υποδοχής σε άλλα σημεία της χώρας και από την άλλη θα ξεκινήσει σταδιακά η διαδικασία μετεγκατάστασής τους..

Δημοσιονομικό κενό

Στο θέμα της διαπραγμάτευσης, οι δανειστές έχουν δείξει από την αρχή τις διαθέσεις τους. Κυρίως ως προς το θέμα του δημοσιονομικού κενού, ζητώντας να μειωθεί σημαντικά το αφορολόγητο όριο, κάτι που αν ισχύσει θα επιβαρύνει ένα μεγάλο κομμάτι φορολογουμένων που σήμερα επί της ουσίας απαλάσσονται από την καταβολή φόρου εισοδήματος.

Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι διαφορές, καθώς οι τροϊκανοί εμφανίζονται δύσπιστοι και ως προς το ασφαλιστικό, κάτι που φάνηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος επί της ουσίας ανέφερε ότι, τελικώς, εκείνες οι συντάξεις που θα προστατευθούν θα είναι κάτω των 1300 ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, ενώ θα υπάρξει μόνο μία μονοήμερη διακοπή για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας. Παρ΄όλα αυτά, το οικονομικό επιτελείο αισιοδοξεί ότι για όλα τα θέματα θα υπάρξει συγκερασμός μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, επαναλαμβάνοντας ότι το σημαντικό ήταν που η τρόικα επέστρεψε στην Αθήνα. Από εκεί και πέρα, σίγουρα θα βρεθεί η λύση, αναφέρουν στελέχη που μετέχουν στην διαπραγμάτευση.

Θέμα Παπαγγελόπουλου

Πάντως, το ενδιαφέρον στρέφεται από τώρα και στην αντιπαράθεση της ερχόμενης Δευτέρας στη Βουλή, όπου η κυβέρνηση αναμένεται να αντεπιτεθεί για το θέμα Παπαγγελόπουλου, προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι θα προχωρήσει σε σημαντικές αποκαλύψεις που θα ανατρέψουν την εικόνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ