ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε προεκλογική τροχιά μπήκε ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε προεκλογική τροχιά μπήκε ο ΣΥΡΙΖΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Συνεδρίασε σήμερα ο «πρωινός καφές»/πολιτικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται ότι στο άτυπο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος πέρα από τον Αλέξη Τσίπρα συμμετέχουν οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Γιάννης Ραγκούσης, Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Στη σημερινή συνεδρίαση τον τόνο έδωσε ο χτεσινός ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Όλα τα μέλη του οργάνου συνέκλιναν σε δύο εκτιμήσεις:

Πρώτον, ο πρωθυπουργός αναζητεί «εκλογικό παράθυρο», πιθανόν το φθινόπωρο.

Δεύτερον, οι αντικειμενικές δυσκολίες της πανδημίας, της κακής διαχείρισης και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης θέτουν εν αμφιβόλω τον εκλογικό σχεδιασμό του κ. Μητσοτάκη.

Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του:

«Ο ανασχηματισμός ήταν άτολμος και ανούσιος ακριβώς επειδή ο κος Μητσοτακης γνωρίζει ότι έχει ο ίδιος την απόλυτη ευθύνη των αποφάσεων που έχουν οδηγήσει τη χώρα στη χειρότερες θέσεις σε παγκόσμια κλίμακα για τη διαχείριση της πανδημίας.

Οι σχεδιασμοί για εκλογική απόδραση του κου Μητσοτάκη από την ευθύνη της διαχείρισης πανδημίας, την στιγμή που συνεχίζεται η καθημερινή εκατόμβη απωλειών συνανθρώπων μας, φανερώνει και το απόλυτο αδιέξοδό του.»

Προετοιμασία για εκλογές

Παρότι, ο κ. Τσίπρας δεν φάνηκε να θεωρεί την πιο πιθανή εκδοχή να μπορέσει τελικά ο πρωθυπουργός να πάει σε πρόωρες εκλογές, εντούτοις, ο οδικός χάρτης που παρουσίασε έχει έντονο προεκλογικό «άρωμα». «Το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ετοιμαστεί για να δώσει διέξοδο στη χώρα και την κοινωνία. Με σχέδιο για τη στήριξη του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους. Με σχέδιο για τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Προσέθεσε ότι το κόμμα πρέπει να δώσει «βάρος σε πρωτοβουλίες στην βάση της προγραμματικής μας πρότασης. Πρότασης για στήριξη και ενίσχυση των μισθών, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και αναγέννηση του κοινωνικού κράτους».

Το επόμενο διάστημα και με δεδομένους τους περιορισμούς της πανδημίας:

-Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κομματικός μηχανισμός θα ανεβάσει στροφές και θα προχωρήσει στην ανασυγκρότησή του.

-Θα πραγματοποιηθούν τηλεδιασκέψεις ανά περιφέρεια όπου θα συζητηθούν τα τοπικά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ.

-Τον Απρίλιο θα γίνει μεγάλη πανελλαδική τηλεδιάσκεψη όπου θα παρουσιαστεί το συνολικό πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Οι συμμαχίες

Στη εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην πολιτική συμμαχιών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε μια αποστροφή του που πιθανόν είχε ως παράδειγμα τη κοινή στάση των κομμάτων της Αριστεράς στο Πολυτεχνείο, επισήμανε:

«Η κυβερνητική πολιτική στα ζητήματα της πανδημίας συνολικά αλλά και ειδικότερα σε θέματα όπως το ασφαλιστικό ή θέματα λειτουργίας της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας, είναι σίγουρο ότι θα δώσουν τη δυνατότητα για πρωτοβουλίες κοινής δράσης με ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.»

Και σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε:

«Υπό αυτή την έννοια, το αίτημα για μία εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση, που θα επαναφέρει τη χώρα στη κοινωνική κανονικότητα και τη κοινωνία σε ασφάλεια και συνοχή, θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη από την ίδια τη κοινωνία.»

Η πρόταση για «εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση» έχει προφανώς ως αποδέκτες το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ