ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαροπούλου για Ουάσιγκτον: Ο σεβασμός στους κανόνες είναι η ουσία της δημοκρατίας

Σακελλαροπούλου για Ουάσιγκτον: Ο σεβασμός στους κανόνες είναι η ουσία της δημοκρατίας
ΙΝΤΙΜΕ

Για μια σκοτεινή στιγμή στην αμερικανική ιστορία κάνει λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στην Ουάσιγκτον και τονίζει ότι ο σεβασμός στους κανόνες είναι η ουσία της δημοκρατίας.

Με ανάρτησή της στο twitter, η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρεται στην ευθύνη που φέρουν όσοι υποκίνησαν τα χθεσινά γεγονότα και τονίζει την ανάγκη για ομαλή μετάβαση της Προεδρίας στον Τζο Μπάιντεν.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι οι ηγέτες είναι οι πρώτοι που δίνουν το παράδειγμα.

Μητσοτάκης: Η αμερικανική Δημοκρατία θα ξεπεράσει την κρίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε επίσης τα πρωτοφανή επεισόδια στην Ουάσιγκτον.

Σε tweet ο πρωθυπουργός έγραψε:

«Είμαι εξαιρετικά προβληματισμένος από τη βία και τα τρομακτικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ουάσιγκτον. Η αμερικανική δημοκρατία είναι ανθεκτική, έχει βαθιές ρίζες και θα ξεπεράσει την κρίση».

Η εισβολή στο Καπιτώλιο

Στιγμές που θα καταγράψει η ιστορία εκτυλίχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που τα δύο σώματα του Κογκρέσου συνεδρίαζαν στην Ουάσινγκτον για να εγκρίνουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η συνεδρίαση στο Κογκρέσο διακόπηκε, βουλευτές, γερουσιαστές και προσωπικό πανικόβλητοι έψαχναν ασφαλές καταφύγιο.

Το κτήριο του Καπιτωλίου εκκενώθηκε τελικά περίπου μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος από τις ειδικές δυνάμεις (SWAT) της αστυνομίας, αφού οι εικόνες που έρχονταν από το ναό της αμερικανικής δημοκρατίας ήταν πρωτοφανείς και σίγουρα θα περάσουν στην Ιστορία. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών έξω από το κτήριο, όπου παρέμεναν συγκεντρωμένοι οπαδοί Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια ώρα στην Ουάσινγκτον κατευθύνονταν δυνάμεις της Εθνοφρουράς, καθώς σύμφωνα με τον επικεφαλής εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν, ολόκληρη η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον ενεργοποιήθηκε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Μέλη της Εθνοφρουράς και από τις γειτονικές πολιτείες της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ κινητοποιήθηκαν σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ