ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Δίμηνο κρίσης για... λύτρωση ή βατερλώ σε προσφυγικό, αξιολόγηση

Κυβέρνηση: Δίμηνο κρίσης για... λύτρωση ή βατερλώ σε προσφυγικό, αξιολόγηση
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε εξαιρετικά δύσκολο κάβο εισέρχεται η κυβέρνηση που επιχειρεί μέσα στις επόμενες σαράντα μέρες να διευθετήσει επιτυχώς αφενός μεν το προσφυγικό αφετέρου δε το σκέλος της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους, σε ένα ιδιότυπο πολιτικό "τρίγωνο" τις άκρες του οποίου -εν πολλοίς- ευρωπαϊκοί κύκλοι έχουν συνδέσει άρρηκτα.

Οι εξελίξεις στο προσφυγικό διαμορφώνουν σκηνικό βραδυφλεγούς... βόμβας στα θεμέλια της κοινωνίας καθώς ταυτίζονται πλέον με αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέση της Τουρκίας αλλά και με ένα ντε φάκτο κλείσιμο των συνόρων, το οποίο μάλιστα έσπευσε να χαιρετίσει και ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό.

Πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, με τις όποιες αποφάσεις παρθούν από κοινού με την Τουρκία να πρέπει να υλοποιηθούν τάχιστα καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση δίχως το πολιτικό κόστος να αποβεί "μη αναστρέψιμο", δεδομένου του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική ενδοχώρα.

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης από την άλλη, οι συζητήσεις με το κουαρτέτο δείχνουν να προχωρούν με ταχύτερους ρυθμούς, εξέλιξη ωστόσο που είχε σαν κόστος την υποχώρηση της κυβέρνησης από σαφείς κόκκινες γραμμές που αφορούσαν κυρίως σε προάσπιση συντάξεων.

Τα περιθώρια αποφυγής περικοπών στις επικουρικές συντάξεις καθίστανται πλέον σχεδόν ανύπαρκτα ενώ το κουαρτέτο προβάλλει ως αναπόφευκτη την παρέμβαση και στις κύριες συντάξεις ως προαπαιτούμενο για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι εταίροι αλλά και το μέγαρο Μαξίμου έχουν συμφωνήσει ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα αλλά και η ψήφιση των μέτρων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Απριλίου, την ώρα που παράλληλα θα διεξάγονται παρασκηνιακές συζητήσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Ενώ και το Βήμα αναφέρει ως κυρίαρχη εκτίμηση ότι η πιθανότερη ημερομηνία ψήφισης των μέτρων που επιβάλλει το κουαρτέτο είναι το τελευταίο επταήμερο του Απριλίου, με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται προβληματισμένη με τάση μάλιστα αντίδρασης και απέναντι στην ηγεσία της κυβέρνησης γεγονός που ενδεχομένως υψώσει φωνές που θα ζητούν ενημέρωση για τους ακριβείς σχεδιασμούς του μεγάρου Μαξίμου.

Για εντολή του Αλέξη Τσίπρα στους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και η συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τις 20 Απριλίου κάνει λόγο και η εφημερίδα Real News ενώ συγκλίνουσες πληροφορίες της εφημερίδας υπογραμμίζουν ότι το ΔΝΤ έχει ρίξει τις απαιτήσεις του.

Μάλιστα η Καθημερινή μεταδίδει ότι η μεταστροφή αυτή επέρχεται ως αντάλλαγμα για τη σύμπλευση της Αθήνας με το Βερολίνο στο προσφυγικό.

Στη στρατηγική της κυβέρνησης αναμένεται να ενταχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης με την αντιπολίτευση για ζητήματα διαφάνειας και διαφθοράς με επίκεντρο τις αποκαλύψεις σε βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου ενώ και η Νέα Δημοκρατία -σύμφωνα με την Καθημερινή- ενδέχεται να εξαπολύσει από εδώ και στο εξής κλιμακούμενη κριτική κατά του Μαξίμου για τους χειρισμούς στο προσφυγικό, τερματίζοντας έτσι την περίοδο "ανοχής" της.

Ήδη, ο Γ. Κουμουτσάκος μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο MEGA ανέφερε ότι οι τόνοι της Νέας Δημοκρατίας ανεβαίνουν τον τελευταίο καιρό γιατί κορυφώνονται τα προβλήματα για τους Έλληνες πολίτες και για τη χώρα, σε όλα τα επίπεδα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το προσφυγικό "εκτός ελέγχου" και μιλώντας για εικόνες ντροπής.

Διαβάστε ακόμα:

Σκληρό παζάρι για τις περικοπές στις συντάξεις

Σαρακοστή για την κυβέρνηση με προσφυγικό, δανειστές και αντιπολίτευση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ