ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Τα «θολά» μηνύματα για τα σχολεία και η ξεχασμένη οδηγία Μητσοτάκη

Κορωνοϊός: Τα «θολά» μηνύματα για τα σχολεία και η ξεχασμένη οδηγία Μητσοτάκη
(AP Photo/Thanassis Stavrakis, Pool)

Η θολή εικόνα αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολείων που δημιούργησαν τα διαφορετικά μηνύματα που ακούστηκαν από επίσημα χείλη την Πέμπτη είναι η μια διάσταση ενός φλέγοντος ζητήματος που άπτεται της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Με δεδομένη την κόπωση από την παρατεταμένη διάρκεια των αυστηρών απαγορεύσεων αλλά και την αναστάτωση που προκαλεί, είναι σαφές -όπως μεταδίδεται προς το CNN Greece- ότι επίκειται η λήψη της κατάλληλης μέριμνας για την οριστική θεραπεία τέτοιων καταστάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ως μέτρο προς αυτήν την κατεύθυνση εκλαμβάνεται η φράση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη σε ραδιοφωνική της παρέμβαση την Πέμπτη:

«(…) Δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της».

Η συγκεκριμένη αποστροφή καταφανώς αποτύπωνε την κυβερνητική γραμμή αλλά ταυτόχρονα αποτελούσε μια ξεκάθαρη υπενθύμιση στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Μια ευδιάκριτη υπόμνηση της πρωθυπουργικής οδηγίας προς όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και όχι μόνο, αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας και κυρίως το περιεχόμενο της δημόσιας εκφοράς με τον οποίο θα προσδιορίζονται τα βήματα χαλάρωσης ή αυστηροποίηση των μέτρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει εμφατικά στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου:

«Κατά συνέπεια, οφείλω να τονίσω ότι στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα».

Οι κενές σελίδες στο κυβερνητικό ημερολόγιο λοιπόν συνιστούν μια ρητή οδηγία προς όλα τα στελέχη, η λήξη της οποίας, όπως τονίζεται προς το CNN Greece, δεν έχει παρέλθει.

Ωστόσο οι παραπομπές σε συγκεκριμένεςημερομηνίες δεν έχουν εκλείψει από το δημόσιο λόγο κάποιων στελεχών.

Υπό αυτό το πρίσμα και αφού αποκρυσταλλώθηκε οριστικά η εικόνα για το ζήτημα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, αναμένεται το απόγευμα η κυβέρνηση δια του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, να δημοσιοποιήσει εάν και ποια βήματα χαλάρωσης, περιλαμβάνονται στα επόμενα στάδια του σχεδιασμού της.

Εντός της ημέρας, άλλωστε, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται να παραδώσει την εισήγηση της για τον ορίζοντα του lockdown, καθώς επίσης για τις μεταβολές στο μοντέλο λειτουργίας ή την διατήρηση των περιορισμών που ισχύουν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στο λιανεμπόριο για το οποίο πληροφορίες ήθελαν να εξεταζόταν η σταδιακή είσοδός του - έως τις αρχές του τρίτου δεκαημέρου -ακόμη και στον αστερισμό του click in shop, καθώς επίσης σε άλλους κλάδους όπως τα κομμωτήρια ή τα καταστήματα περιποίησης νυχιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ