ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου: Σχεδιάζουμε να συναντηθούμε με τον Δένδια, που είναι πολύ καλός μου φίλος

Τσαβούσογλου: Σχεδιάζουμε να συναντηθούμε με τον Δένδια, που είναι πολύ καλός μου φίλος
(Fatih Aktas/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool)

Την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια εμφανίζεται ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα. Και σχεδιάζουμε να συναντηθούμε τις επόμενες εβδομάδες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, τον Νίκο Δένδια, ο οποίος είναι και πολύ καλός μου φίλος» δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του.

Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε πως η Τουρκία είναι «έτοιμη να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Χαρακτήρισε δε, «παράθυρο ευκαιρίας» την προεδρία της Πορτογαλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας πως η χώρα προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες και είναι αντικειμενική όσον αφορά στις σχέσεις Ε.Ε. και Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, υποστήριξε πως η Ένωση δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο σε προβληματικές πτυχές αλλά και σε θέματα όπως το προσφυγικό.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο ίδιος είπε πως η Τουρκία υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες για να υπάρξει μια μακροχρόνια λύση στο ζήτημα.

«Ωστόσο, όλες έχουν απορριφθεί από τους Ελληνοκύπριους» δήλωσε ο ίδιος.

Και συνέχισε:

«Η Τουρκία είναι υπέρ της δίκαιης κατανομής στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, για πολλά χρόνια, μερικά μέλη της ΕΕ, ορισμένες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, αγνοούσαν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

Κατέληξε, δε, λέγοντας:

«Απέκλειαν την Τουρκία από όλες τις πρωτοβουλίες και η Τουρκία ήταν υπομονετική. Όμως πρόσφατα, έπρεπε να ξεκινήσει τις δικές της δραστηριότητες μέσα στα πλαίσια των νόμιμων και καταχωρισμένων περιοχών της υφαλοκρηπίδας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ