ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα ο Ράμα: Μονοθεματική παρουσιάζεται η ατζέντα των επαφών του

Στην Αθήνα ο Ράμα: Μονοθεματική παρουσιάζεται η ατζέντα των επαφών του
ΙΝΤΙΜΕ

Ως μονοθεματική παρουσιάζεται η ατζέντα των επαφών του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα στο πλαίσιο του ιδιωτικού χαρακτήρα ταξιδιού που πραγματοποιεί στην Αθήνα, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την τελευταία επίσκεψή του στη χώρα μας.

Είναι σαφές ότι στη συνάντηση με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια, αλλά και στο γεύμα με τον πρωθυπουργό θα γίνει μια επισκόπηση των ανοιχτών θεμάτων που αφορούν στη διευθέτηση της τελευταίας μεγάλης εκκρεμότητας στο δρόμο για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που δεν είναι άλλη από την υπογραφή του σχετικού συνυποσχετικού.

Κατά τα λοιπά και με φόντο τις πληροφορίες που θέλουν στις βαλίτσες του Αλβανού ηγέτη να υπάρχει και το αίτημα των Τιράνων για τροφοδοσία με μια παρτίδα εμβολίων κατά της COVID-19, η Αθήνα προς ώρας εμφανίζεται ανέτοιμη να προβεί σε μια τέτοια κίνηση ενίσχυσης της υγειονομικής ασπίδας της γείτονος.

Κατά πληροφορίες θεωρείται πιθανό το σχετικό αίτημα να ικανοποιηθεί όταν η επιχείρηση «Ελευθερία» περάσει στην επόμενη φάση και υπό την αίρεση ότι με αυτήν συνεισφορά προς το Σύστημα Υγείας της Αλβανίας δεν διαταράσσεται ο εγχώριος σχεδιασμός.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ανακοινώθηκε η ίδρυση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Έντι Ράμα.

Η σχετική συμφωνία υπεγράφη στην Άγκυρα, όπου βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Επί τάπητος ετέθησαν επίσης θέματα που αφορούν τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια.

«Συζητήσαμε διεξοδικά τις διμερείς μας σχέσεις στις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε. Μόλις υπογράψαμε το κοινό έγγραφο σχετικά με τη σύσταση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Αυτό το βήμα που κάνουμε θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας σε κάθε τομέα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση των δύο ηγετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ