ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Οδικός Χάρτης του ΣΥΡΙΖΑ: «Να γίνει η δυσαρέσκεια αίτημα πολιτικής αλλαγής»

Ο Οδικός Χάρτης του ΣΥΡΙΖΑ: «Να γίνει η δυσαρέσκεια αίτημα πολιτικής αλλαγής»
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το σχέδιο απόφασης που παρουσίασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή, έχει έντονο εκλογικό «άρωμα».

Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η εκτίμηση ότι «ο Μητσοτάκης αν μπορέσει θα τις κάνει τις εκλογές» το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, υιοθετείται από το σύνολο των στελεχών του κόμματος.

Η κρίση γεννάει δυσαρέσκεια

Στο σχέδιο απόφασης αναφέρεται ότι σχετικά με την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας:

«Δυστυχώς ακόμη και με μέτρο σύγκρισης την άτολμη και με μεγάλες ελλείψεις πολιτική της Ευρώπης η Ελλάδα αποτελεί σήμερα παράδειγμα προς αποφυγή, χώρα ουραγό, που βρίσκεται στο τέλος της λίστας σε όλους τους κρίσιμους δείκτες, υγειονομικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς πράγμα που αποδεικνύει ότι η κυβερνητική πολιτική έχει αποτύχει ολοκληρωτικά και στρατηγικά σε όλους τους τομείς.»

Προστίθεται ότι:

«Η παρούσα κρίση πυροδοτεί για άλλη μια φορά τη διεύρυνση των ανισοτήτων: εισοδηματικών, ψηφιακών και περιφερειακών. Αυτή η τάση διαμορφώνει το έδαφος εμβάθυνσης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και σε καμία περίπτωση δεν δίνουν προοπτική διεξόδου.»

Και υπογραμμίζεται με νόημα:

«Η κατάσταση αυτή έχει αρχίσει να συσσωρεύει φθορά για την κυβέρνηση και να διαμορφώνει ένα διάχυτο ρεύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας. Αυτό το ρεύμα πρέπει να συναντηθεί με μία θετική πρόταση εξόδου. Να μετατρέψουμε την λαϊκή δυσαρέσκεια σε αίτημα για την προοδευτική και αριστερή διακυβέρνηση κάτι που δεν θα συμβεί νομοτελειακά, όπως δεν συνέβη νομοτελειακά και την περίοδο 2010 -2014.

Για άλλη μια φορά θα εξαρτηθεί από την δράση και τις πρωτοβουλίες μας, από το κατά πόσο αυτές θα απαντήσουν στα ερωτήματα που θέτει η συγκυρία και θα περιγράψουν ένα σχέδιο που θα εκφράζει τις ανάγκες και τα όνειρα της κοινωνικής πλειοψηφίας.»

Κάλεσμα στην προοδευτική αντιπολίτευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει κάλεσμα κοινής δράσης σε όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης:

«Όσο εξελίσσεται η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσο η πολιτική αυτή εκτός από σκληρά νεοφιλελεύθερη θα γίνεται και απροκάλυπτα αυταρχική και ακραία δεξιά, τόσο η ανάγκη για πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση θα γίνεται μεγαλύτερη. Αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25, και το ΚΙΝΑΛ.»

Επισημαίνεται δε ότι:

«Σε αυτή την προσπάθεια για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση κομβικό ρόλο έχει το πρόγραμμα που θα ενώσει την κριτική μας αλλά και τις επιμέρους προτάσεις και στόχους μας σε ένα ενιαίο στρατηγικό σχέδιο ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και τομών, ένα πρόγραμμα για την ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας, την ανάκαμψη της οικονομίας, την επαναφορά της κοινωνικής συνοχής. Πρόγραμμα που θα αποτελεί τη βάση για ένα μεγάλο κοινωνικό άνοιγμα διαβούλευσης και συμπόρευσης με τις κοινωνικές τάξεις που υφίστανται εκμετάλλευση, τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες, την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.»

Οδικός χάρτης

Το σχέδιο κλείνει με την παρουσίαση ενός κομματικού οδικού χάρτη για το επόμενο διάστημα:

«-Εντός Ιανουαρίου συζήτηση στο πολιτικό συμβούλιο για το πρόγραμμα ώστε να εκκινήσουν περιφερειακές επισκέψεις του προέδρου σε πρωτεύουσες νομών για συνάντηση με τους κοινωνικούς φορείς – διαβούλευση και εκδηλώσεις παρουσίασης (Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος)

-Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου ολοκλήρωση των νομαρχιακών συνδιασκέψεων λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων των μελών του κόμματος παρά τους περιορισμούς της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν όλα τα τεχνικά μέσα για την ψηφιακή συμμετοχή των μελών στις διαδικασίες καθώς και όλα τα πρόσφορα μέσα για τη συμμετοχή των μελών στην εκλογή αντιπροσώπων και οργάνων, δεδομένων των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, προφανώς λαμβάνοντας όλες τις εγγυήσεις για την εξασφάλιση του αδιάβλητου των διαδικασιών.

-Μάρτιος: Συνεδριάσεις τον Οργανώσεων Μελών για συζήτηση του Προγράμματος

-Απρίλιος: Διοργάνωση Ψηφιακής Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τη συμμετοχή όλων των μελών των νέων νομαρχιακών επιτροπών, της κοινοβουλευτικής ομάδας και της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της ΚΕΑ (σώμα περίπου 1500 – 2000 ατόμων).»

Τώρα αν κάποιος σκεφτόταν ότι αυτός ο Οδικός Χάρτης έχει σαν στόχο να βάλει τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική ετοιμότητα, δεν θα έπεφτε πολύ έξω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ