ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Το «σχέδιο μιας εβδομάδας» και η αγωνία της κυβέρνησης για την Αττική

Κορωνοϊός: Το «σχέδιο μιας εβδομάδας» και η αγωνία της κυβέρνησης για την Αττική
Το κλείσιμο των καταστημάτων για επιπλέον επτά ημέρες είναι το πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας που θα αξιολογείται ανά εβδομάδα ΙΝΤΙΜΕ

Να αναχαιτίσει την επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου με την ασπίδα της αυστηρής απαγόρευσης επιδιώκει η κυβέρνηση, καθώς η μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού το προσεχές δεκαήμερο εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση.

Άλλωστε στην καταγραφή του συγκεκριμένου διαστήματος θα αποτυπώνονται και οι επιπτώσεις της κινητικότητας κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Το κλείσιμο των καταστημάτων για επιπλέον επτά ημέρες είναι το πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας που θα αξιολογείται ανά εβδομάδα.

Στο τραπέζι των εντατικών κυβερνητικών συσκέψεων βρίσκονται δεδομένα τα οποία σκιαγραφούν τις δυο εικόνες με την πορεία αλλά και την πρόβλεψη για την εξέλιξη της νόσου. Από την μια συνεχίζεται, η μείωση των ενεργών κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί υποχωρεί σταδιακά. Η τάση αποκλιμάκωσης αποτυπώνεται και στη μείωση των νοσηλειών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κατά περίπου 40% σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου. Επιπλέον, οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν υποχωρήσει κατά 60%.

Αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία της Αττικής

Όμως τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες. Ακόμη, προβληματισμό προκαλεί ότι η συνεχιζόμενη αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες 10 ημέρες. Στο πεδίο της ανησυχίας εντάσσονται και τα δεδομένα που αφορούν στην αύξηση του αριθμού των εισαγωγών σε νοσοκομεία στην Αττική.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο CNN Greece, πρόκειται για ένα γεγονός που το επόμενο διάστημα θα έχει αντανάκλαση και στην αύξηση των νοσηλευόμενων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η ανάσχεση δε της διασποράς του κορωνοϊού και των επιπτώσεων της στον μεγαλύτερο νομό της χώρας είναι το μεγάλο στοίχημα αυτών των ημερών.

Χαλάρωση μέτρων για τα σχολεία

Η μοναδική χαλάρωση των περιορισμών που θα λάβει χώρα στα προσεχή εικοσιτετράωρα είναι η επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Βήμα, που διακηρυγμένα, από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής το αυστηρού lockdown , βρισκόταν στην αιχμή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων.

Από την Παρασκευή μάλιστα ξεκίνησε η τηλεκπαίδευση για τους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων. Η συνέχιση της δια ζώσης διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο.

Δεδομένης της κατάστασης, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, η μείωση της εξεταστέας ύλης των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και της Δ΄ τάξης των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων.

Όπως έγραφε μάλιστα από την πρώτη στιγμή το CNN Greece, για την επιστροφή στην κανονικότητα των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Μέγαρο Μαξίμου ήταν έτοιμο να μεταθέσει χρονικά, την άρση των περιορισμών σε άλλους τομείς.

Έτσι όπως ανακοινώθηκε από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και για μία εβδομάδα παραμένει σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, καθώς και κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, συμπεριλαμβανομένης της περιποίησης νυχιών. Παρατείνεται επίσης η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος.

Όσον αφορά στους χώρους λατρείας, παρατείνεται το υφιστάμενο καθεστώς, δηλαδή διεξαγωγή των ιερών ακολουθιών και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής χωρίς την παρουσία πιστών. Η ατομική λατρεία είναι δυνατή παρεμπιπτόντως, δηλαδή στο πλαίσιο άλλης επιτρεπόμενης μετακίνησης. Συνεχίζεται επίσης η υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό.

Τα δικαστήρια εξακολουθούν να λειτουργούν με πολύ περιορισμένες δραστηριότητες. Από το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνονται αγώνες της Super League 2 και της Volley League με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη Super League 1 και χωρίς παρουσία θεατών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ