ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Εγρήγορση σε τρία μέτωπα - Οι αβεβαιότητες και τα θετικά νέα για τα εμβόλια

Κυβέρνηση: Εγρήγορση σε τρία μέτωπα - Οι αβεβαιότητες και τα θετικά νέα για τα εμβόλια
ΙΝΤΙΜΕ

Σε εγρήγορση βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να επικρατήσει στα τρία μέτωπα από τα οποία κρίνεται η επιτυχής έκβαση στην μεγάλη μάχη κατά της πανδημίας. Αναχαίτιση της διασποράς του ιού με ταυτόχρονη αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προστασία της εθνικής επιχείρησης εμβολιασμού «Ελευθερία» και προετοιμασία για τη συγκρότηση επιπλέον άμυνας έναντι ενός τρίτου κύματος του κορωνοϊού.

Στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των νέων μολύνσεων στην κοινότητα, το παράθυρο για τη λήψη των νέων μέτρων είναι πάντα ανοιχτό, όπως κατέστη σαφές από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη:

«Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο», είχε προϊδεάσει πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ο εξ’ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο στοίχημα εδώ και εβδομάδες είναι ο περιορισμός της κινητικότητας. Άλλωστε η διάγνωση, για την μόνιμη εστία του προβληματισμού, ήθελε τα επίπεδα της, ακόμη και προ της εορταστικής περιόδου, να είναι αυξημένα κατά 25%, σε σχέση τις αντίστοιχες καταγραφές κατά τη διάρκεια του αυστηρού lockdown τον περασμένο Μάρτιο. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα καταρτίζονται και θα εφαρμόζονται διαρκώς σχεδιασμοί με στοχευμένους ελέγχους για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων.

Στο πεδίο της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού καταγράφεται με ικανοποίηση η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και του προγραμματισμού που έχει εκπονηθεί για αυτήν την φάση, της επιχείρησης «Ελευθερία». Είναι ξεκάθαρο βέβαια ότι οι κυβερνητικές κεραίες είναι μονίμως στραμμένες στα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες και την ευρωπαϊκή κινητοποίηση για την εξάλειψη των αβεβαιοτήτων που δημιουργείται για την επάρκεια στα αποθέματα των εμβολίων. Παράλληλα βέβαια αξιοποιούνται και οι εξαιρετικά λειτουργικοί, απευθείας δίαυλοι, που υπάρχουν με τις εμπλεκόμενες εταιρείες στον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής, εμβολιαστικής αλυσίδας.

Κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι εγχώριος προγραμματισμός εξυπηρετείται από τους διαθέσιμους πόρους αλλά και τις παρτίδες των εμβολίων που θα παραληφθούν στο προσεχές διάστημα. Φαίνεται ότι τις αβεβαιότητες για την πανευρωπαϊκή προμήθεια και κατ’επέκταση την τροφοδοσία των ελληνικών αποθεμάτων, θα άρουν οι εγκρίσεις των δυο εμβολίων, της Astra Zeneca και της Johnson and Johnson, οι οποίες σύμφωνα με τις πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα θα γίνουν νωρίτερα.

Από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου μπαίνουν στα πρόγραμμα τα τελευταία 19 νοσοκομεία στη νησιωτική Ελλάδα, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας αναπτύσσονται 223 εμβολιαστικές γραμμές. Η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί από τις 5.000 ημερησίως περίπου στις 8.000, ενδεχομένως και λίγο παραπάνω, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής.

Μάλιστα όπως συμπλήρωσε το Σάββατο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αυτός δεν θα είναι ο ρυθμός εμβολιασμών που θα διατηρηθεί σε όλες τις φάσεις. Αντικρούοντας την σχετική κριτική που αναπτύχθηκε, ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε από τις 20/1 που τα εμβολιαστικά κέντρα θα φτάσουν τα 189 με 367 εμβολιαστικές γραμμές, θα πραγματοποιούνται 17.500 εμβόλια ημερησίως.

Ταυτόχρονα, εντείνεται η προετοιμασία για την εμφάνιση ενός πιθανού τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην κυβέρνηση αξιολογούν τις αναφορές των ειδικών, οι οποίες επικαιροποιούνται συνεχώς με τα τελευταία δεδομένα του επιδημιολογικού φορτίου. Είναι σαφής η αγωνία για την επιβάρυνση που θα έχει η περίοδος των εορτών, και ειδικά για συγκεκριμένες περιοχές της περιφέρειας Αττικής. Από την άλλη πάντως καταγράφεται και η προσέγγιση μελών της επιτροπής ότι μπορεί την συγκεκριμένη τάση να εξισορροπήσει και τελικώς να αποτρέψει ένα τρίτο κύμα, η -έστω και καθυστερημένα-θετική απόδοση στην αναστολή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στις οποίες αποδόθηκε η εκθετική αύξηση κρουσμάτων στο δίμηνο Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ