Τσίπρας: Δε θα κάνουμε τίποτα περισσότερο από όσα προβλέπει η συμφωνία
Σαφές μήνυμα προς τους δανειστές και ειδικά προς το ΔΝΤ άφησε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβαση του στη συνάντηση των ηγετών των Σοσιαλιστών στο Παρίσι. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «κάποιοι επιμένουν να ζητάνε από την Ελλάδα εν όψει της πρώτης αξιολόγησης, περισσότερα από όσα προβλέπει η συμφωνία. Ξεκαθαρίζω ότι η Ελλάδα δε θα κάνει τίποτα λιγότερο αλλά και τίποτα περισσότερο από όσα προβλέπει η συμφωνία του Ιούλη» τόνισε.
Σημείωσε επίσης ότι χρειάζονται κοινά δημοσιονομικά εργαλεία αλλά και κοινοί φορολογικοί κανόνες, τραπεζική ένωση αλλά και πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, «γιατί διαφορετικά θα συνεχίζεται η μεταφορά καταθέσεων από τις τράπεζες του Νότου, σε αυτές του Βορρά».
Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη ενός ισχυρού ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος, χρηματοδοτούμενου από ευρωπαϊκούς πόρους, άρα και ισχυρού κοινοτικού προϋπολογισμού, ενός έκτακτου επενδυτικού πακέτου ιδίως για τις χώρες του Νότου, που έχουν ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας, «καθώς δεν γίνεται να υπάρχουν ίδια κριτήρια δημοσιονομικής σταθερότητας, στα οποία μάλιστα να μη λαμβάνονται υπόψιν κοινωνικοί δείκτες, όπως αυτός της υψηλής ανεργίας
Αδιέξοδο στη συζήτηση για το ασφαλιστικό
Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις θεσμών - κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να παραδέχεται, εξερχόμενος της συνάντησης, ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Στη συνάντηση εξετάσθηκαν η εθνική σύνταξη την οποία θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι ανάλογα με τα ελάχιστα χρόνια ασφάλισης (π.χ. 20, 15 κ.λπ.), αλλά και τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους που έχουν κλείσει 25 ως 35 χρόνια ασφάλισης.
Οι θεσμοί επιμένουν αποκλειστικά στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων και όχι στην αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης, προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα των 600 εκατ. ευρώ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.
Ακόμη εξετάσθηκε η εθνική σύνταξη την οποία θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι ανάλογα με τα ελάχιστα χρόνια ασφάλισης τα οποία έχουν κλείσει (π.χ. 20, 15 κ.λπ.), αλλά και οι εκπτώσεις τις οποίες έχει προτείνει η κυβέρνηση για την εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών και των αγροτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί συνεχίζουν να απορρίπτουν το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό που προβλέπει αναλογικά χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν κλείσει πάνω από 25 έτη ασφάλισης, σε σχέση με εκείνους που έχουν κάτω από 25 χρόνια ασφάλισης.
Οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ πρέπει να δίδεται σε όποιον έχει κλείσει 20 χρόνια ασφάλισης και όχι 15, όπως προτείνει δηλαδή το υπουργείο Εργασίας.
Κατά τις ίδιες πηγές δεν φαίνεται να έχει βρεθεί ακόμα κοινός τόπος μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών όσον αφορά τοντρόπο επαναϋπολογισμού των συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά και τη χρονική στιγμή κατά την οποία θα ξεκινήσει η μείωση της "προσωπικής διαφοράς".
Το επόμενο ραντεβού μεταξύ του Γιώργου Κατρούγκαλου και των θεσμών είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.