ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» - Θα συνεχιστεί η επιστρεπτέα προκαταβολή

Μητσοτάκης: Νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» - Θα συνεχιστεί η επιστρεπτέα προκαταβολή
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων έναντι των επιπτώσεων του κορωνοϊού αναφέρθηκε, κατά την πρώτη τηλεοπτική εφ' όλης της ύλης συνέντευξη για το 2021 και μετά τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Προφανώς και με ενδιαφέρει πάρα πολύ στο καθεστώς που είμασταν τα Χριστούγεννα, να λειτουργήσει το click away, ή να επιτραπεί σε πολίτες να εισέλθουν στα καταστήματα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Με δική μου απόφαση έκλεισα τις δύο πρώτες εβδομάδες την οικονομική δραστηριότητα, προκειμένου να προλάβω ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα Γέφυρα που θα επιτρέψει στους ενήμερους δανειολήπτες να χρηματοδοτήσουν μεγάλο μέρος των δανείων τους, τονίζοντας πως «θέλουμε να βοήθήσουμε το εμπόριο να ξεμπλοκάρει».

«Ξέρω πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Το Κράτος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτητα και με διάρκεια» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο ίδιο μήκος κύματος δήλωσε ότι «έχουμε δώσει πολλά χρήματα και σας λέω πως θα συνεχιστεί η επιστρεπτέα προκαταβολή για όσο υπάρξει αυτή η ανάγκη».

Για τους εργαζόμενους στο χώρο του Πολιτισμού είπε πως «γνωρίζουμε πόσο δύσκολα περνάνε οι άνθρωποι του πολιτισμού. Εξ ου και τοποθετήσαμε υφυπουργό για τον Σύγχρονο Πολιτισμό. Για αυτό και επέλεξα να κρατήσω ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στα ποσά διαφήμισης από την κυβέρνηση προς τα μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τον υπουργό Υγείας να επικοινωνήσει με όλα τα κόμματα ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία πως τα κριτήρια κατανομής θα είναι απολύτως αντικειμενικά.

Τέλη Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί δύο εκατ. πολίτες

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων στη χώρα και πως έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί 2.000.000 πολίτες.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει προαγοράσει υπερδιπλάσια ποσότητα εμβολίων και πως το εγχείρημα του εμβολιασμού θα εξελιχθεί ομαλά.

Επισήμανε, δε, ότι η χώρα δεν θα παραβιάσει την ευρωπαϊκή συμφωνία για τα εμβόλια και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι έως τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του γενικού πληθυσμού, αποφεύγοντας πάντως να μιλήσει για το ενδεχόμενο να έχει εμβολιαστεί το απαραίτητο για την ανοσία στο 70% του πληθυσμού.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε να μην υπονομεύεται η προσπάθεια και οι επιδόσεις της χώρας και σημείωσε ότι η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι κατακόκκινη και πως μόνο οι Σκανδιναβικές χώρες και η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση.

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στις επικρίεσεις για την «εκτόξευση» του β΄κύματος της πανδημίας στα τέλη Οκτωβρίου, λέγοντας πως υπήρχαν τοποθετήσεις στο δημόσιο διάλογο, αλλά δεν υπήρξε εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών για lockdown πριν από το εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ τόνισε πως «έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για την ενίσχυση των νοσοκομείων της Β.Ελλάδας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι φέτος ο τουριστικός κλάδος θα πάει πολύ καλύτερα από ό,τι πέρσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ