ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Prorata: Υπεροχή Μητσοτάκη στη δημοτικότητα

Δημοσκόπηση Prorata: Υπεροχή Μητσοτάκη στη δημοτικότητα

Η Prorata δημοσιοποίησε σήμερα την «Έρευνα Ανίχνευσης Στάσεων Και Δημοφιλίας Πολιτικών Προσώπων Ιανουάριος 2021»

Η δημοσκόπηση έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1800 ατόμων κατά το διάστημα 08/01/21 – 11/01/21. Ας δούμε αναλυτικά τα ευρήματά της.

Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών είναι αξιοσημείωτα ότι:

Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει με διαφορά ο πιο δημοφιλής.

-Η δημοτικότητα του κ. Μητσοτάκη μοιάζει να σταθεροποιείται ή τουλάχιστον να μειώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

-Ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται να μπορεί να καρπωθεί τη φθορά του αντιπάλου του.

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεγάλη υπεροχή έναντι του Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο στο γενικό κοινό, αλλά και στους αναποφάσιστους.

-Σχετικά σταθεροί οι αρχηγοί των μικρών κομμάτων, με μια πτώση 3 μονάδων για την κ. Γεννηματά.

Η δημοτικότητα των υπουργών

Στο σύνολο των ερωτηθέντων οι πιο δημοφιλείς υπουργοί είναι οι Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Πιερρακάκης και Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Κωστής Χατζηδάκης. Να σημειωθεί το άλμα που κάνει ο Νίκος Δένδιας με αύξηση της δημοτικότητάς του κατά 9 μονάδες.

Το Top 5 της κυβέρνησης δεν αλλάζει μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, με μόνη διαφορά ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης αν και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύεται πιο δημοφιλής στους νεοδημοκράτες από ό,τι στο γενικό κοινό.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολο των ερωτηθέντων οι πιο δημοφιλείς είναι οι Ανδρέας Ξανθός (με αύξηση μάλιστα 3 μονάδων), Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος και Γιάννης Δραγασάκης.

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η πεντάδα είναι ίδια, με τη διαφορά ότι η Έφη Αχτσιόγλου είναι πρώτη με διαφορά, ενώ ο κ. Τσακαλώτος πέμπτος.

Ο Ανασχηματισμός

Οι απαντήσεις σχετικά με τον ανασχηματισμό θα πρέπει να προβληματίσουν το Μαξίμου. Το 71% δεν είναι ικανοποιημένο από τον ανασχηματισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 31% των ψηφοφόρων της ΝΔ δεν έμεινε ικανοποιημένο από τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Σε ό,τι αφορά τη στόχευση του ανασχηματισμού, οι πιο δημοφιλείς απαντήσεις ήταν η δημιουργία σχήματος εκλογικής ετοιμότητας και η εξυπηρέτηση φίλων και ημετέρων.

Οι πρόωρες εκλογές

Το ποσοστό αυτών που θέλουν να εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία είναι σχετικά μικρό για τη συγκεκριμένη ερώτηση, δηλαδή 57%. Λέμε για σχετικά χαμηλό ποσοστό γιατί παραδοσιακά οι πολίτες απορρίπτουν τις πρόωρες εκλογές. Το 82% όμως των ψηφοφόρων της ΝΔ θέλουν ολοκλήρωση της τετραετίας.

Πάντως το 62% εκτιμά ότι θα στηθούν κάλπες πριν την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας.

Η εισβολή στο Καπιτώλιο

Η απόρριψη της εισβολής των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο είναι πάνδημη, ενώ η πιο δημοφιλής απάντηση για τον χαρακτηρισμό των εισβολέων ήταν ότι επρόκειτο για ακροδεξιούς.

Έχει ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά το γενικό αίσθημα σταθερότητας, ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν θεωρεί ότι μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο στην Ελλάδα. Τα ποσοστά αντιστρέφονται όταν η ερώτηση γίνεται για την Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ