ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης στο CNN Greece: Τα πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από καθηγητές και όχι αστυνομικούς

Φίλης στο CNN Greece: Τα πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από καθηγητές και όχι αστυνομικούς
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / ΙΝΤΙΜΕ

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στο νέο σώμα πανεπιστημιακής αστυνομίας που θεσμοθετεί η κυβέρνηση, εκφράζει με δήλωσή του στο CNN Greece ο Νίκος Φίλης.

Ο «σχολάρχης» του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε συγκεκριμένα:

«Τα πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από καθηγητές, όχι από αστυνομικούς. Πλήττονται από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Ακόμα και φέτος ο τακτικός προϋπολογισμός για την Παιδεία μειώνεται.

Στους αντίποδες των αναγκών των πανεπιστημίων, η κυβέρνηση επιλέγει να διορίσει 1.000 αστυνομικούς επιχειρώντας να επαναφέρει το Σπουδαστικό της Ασφάλειας. Και αυτό παρά τη αντίθεση της Συνόδου των Πρυτάνεων, χιλιάδων πανεπιστημιακών που έχουν συντάξει κείμενο διαμαρτυρίας και των φοιτητών.»

Η Νίκος Φίλης επισημαίνει ακόμα:

«Η υφιστάμενη νομοθεσία είναι υπεραρκετή για να αντιμετωπίσει τη περιθωριακά και όχι ενδογενή φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση συκοφαντεί τα δημόσια πανεπιστήμια ως άντρα εγκληματικότητας, προκειμένου να ενεργήσει σε βάρος της πανεπιστημιακής κοινότητας και της νεολαίας. Θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα κι εντάσεις, ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη και θα καταργηθεί όταν φύγει η Δεξιά.

Η φύλαξη των πανεπιστημίων είναι έργο των πανεπιστημιακών αρχών και των φοιτητών. Αυτό επιτάσσει η συνταγματική αρχή του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων.»

Η πανεπιστημιακή αστυνομία

Το νομοσχέδιο που παρουσίασαν οι υπουργοί Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους.

Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ