ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ριπή» συναίνεσης: Ναι του ΣΥΡΙΖΑ στα Rafale – Ικανοποίηση Παναγιωτόπουλου

«Ριπή» συναίνεσης: Ναι του ΣΥΡΙΖΑ στα Rafale – Ικανοποίηση Παναγιωτόπουλου
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε μια στιγμή που το πολιτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα τοξικό, μια «ριπή συναίνεσης» έδωσε σήμερα έναν διαφορετικό τόνο.

Στη συζήτηση στη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση εξέφρασαν την κατ’ αρχή στήριξή τους στην προμήθεια των γαλλικών μαχητικών Rafale (Ριπή) . Η «είδηση» είναι βέβαια η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος προ ολίγων ημερών είχε δηλώσει «παρών» στην ψηφοφορία για τις αμυντικές δαπάνες στον Προϋπολογισμό.

Ικανοποίηση Παναγιωτόπουλου

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος από τη στάση της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι: «Η διακομματική συναίνεση αποτελεί ένα ισχυρό σήμα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι πρέπει και όπως πρέπει, για να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να αντιμετωπίσει κάθε απειλή στην περιοχή με ακόμα πιο ενισχυμένες Ένοπλες Δυνάμεις.»

Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε «εμβληματικό αυτό το εγχείρημα επανεξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρείται με αυτή την προμήθεια. Υπογράμμισε ότι «είναι το πρώτο ανάλογο πρόγραμμα μετά από πολλά χρόνια που ενισχύει καταλυτικά την αποτρεπτική δύναμη. Η ισχύς μιας χώρας, δεν είναι άλλη από την ισχύ των όπλων της και η ποιότητα του έμψυχου δυναμικού των στελεχών της».

Με το βλέμμα στη Γαλλία

«Δεν βάζουμε πλάτη στην κυβέρνηση, βάζουμε πλάτη στη χώρα», είπε στο CNN Greece αξιωματούχος της Κουμουνδούρου, συνοψίζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τη μεριά του, ο Γιάννης Ραγκούσης είπε από το βήμα της Βουλής:

«Σε αυτό το πλαίσιο και εμείς αναγκαζόμαστε να πούμε «ναι» στην απόκτηση των Rafale που στην πραγματικότητα είναι ένα «ναι» στην εθνική άμυνα, στην ακεραιότητα της πατρίδας μας, απέναντι στην ιστορική και πατριωτική ευθύνη που προφανώς έχουμε και πρέπει να πάρουμε ένα μέρος αυτής.»

Η απόφαση για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ λήφθηκε χτες βράδυ σε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Δύο ήταν τα βασικά επιχειρήματα για το «Ναι» στα Rafale:

-Η ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής σχέσης με τη Γαλλία, εξ ου και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη σύναψη αμυντικής συμφωνίας.

-Η εισήγηση των στρατιωτικών συμβούλων του κ. Τσίπρα οι οποί εκτίμησαν ότι η Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται ενίσχυση, καθώς και ότι το Rafale είναι το όπλο που χρειάζεται.

Βεβαίως η Κουμουνδούρου διατυπώνει αντιρρήσεις οι οποίες αφορούν:

-Τι διαδικασίες εξπρές που ακολουθήθηκαν.

-Τον ετεροβαρή υπέρ της Γαλλίας χαρακτήρα της σύμβασης.

-Τη μη σύναψη αμυντικής συμφωνίας των δύο χωρών.

Η στρατηγική

Πέρα από τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προμήθειας των Rafale η στάση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί έκφραση της επιλογής του Αλέξη Τσίπρα:

-Να κρατήσει στην εξωτερική πολιτική μια στάση «λελογισμένης εθνικής πλειοδοσίας».

-Να αποφύγει τη μετατροπή της εξωτερικής πολιτικής σε μείζον πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

Στην εξωτερική πολιτική εντοπίζεται κι ένα βασικό σημείο διαφωνίας της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πρόσφατο μανιφέστο της η «ομπρέλα» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει δείγματα γραφής και στη διαμόρφωση της αναγκαίας σταθερότητας στην περιοχή μέσα από την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, με κορυφαίο επίτευγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αναλύουμε την κατάσταση που διαμορφώνεται και τις γεωπολιτικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή μας, τα κρατικά συμφέροντα που παίζονται, τις προσδοκίες των μεγάλων εταιριών των εξορύξεων και των ενεργειακών αγωγών. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι η βιομηχανία του πολέμου καραδοκεί για νέα εξοπλιστικά προγράμματα.» Είναι εμφανής η διαφορά με την επίσημη γραμμή του κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ