ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως: Στόχος μας να μπορεί να διδάσκει κανείς ελεύθερα και να μαθαίνει ελεύθερα

Κεραμέως: Στόχος μας να μπορεί να διδάσκει κανείς ελεύθερα και να μαθαίνει ελεύθερα
INTIME

Απάντηση στην κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση για τις αλλαγές στα ΑΕΙ και ειδικά για το ζήτημα της φύλαξης των πανεπιστημίων έδωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε τηλεοπτική συνέντευξή της.

«Στόχος είναι να μπορεί κανείς να διδάσκει ελεύθερα και να μαθαίνει ελεύθερα και κανείς δεν έχει να φοβάται» διαβεβαίωσε η Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ενώ υπενθύμισε το πρόσφατο περιστατικό εις βάρος του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο προκάλεσε σάλο.

Πρόκειται για αστυνομικούς που θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση διαβεβαίωσε η Υπουργός Παιδείας, σημειώνοντας ότι η εκτέλεση της αποστολής τους θα είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στα ΑΕΙ και επισήμανε ότι δεν υπάρχει φόβος για τυχόν αυθαιρεσία των αστυνομικών.

Σε ερώτηση για το timing των αλλαγών, δεδομένου ότι τα ΑΕΙ είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού, η υπουργός Παιδείας σημείωσε: «Έχουμε χρέος να διαχειριστούμε και την πανδημία αλλά και να προχωρήσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο» και πρόσθεσε: «Βλέπουμε μια παθογένεια δεκαετιών. Πρέπει να φοιτούν τα παιδιά μας σε αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον [...] Θα βάλουμε ένα τέλος στην παρανομία. Δεν είναι ο κανόνας, είναι η εξαίρεση, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά μας».

Για τη βάση εισαγωγής

Σχετικά με τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι το νομοσχέδιο θέλει να αποτρέψει την εισαγωγή με πολύ μικρό βαθμό στα πανεπιστήμια. «Για αυτό προβλέπεται μία ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα την ορίζει κάθε τμήμα και θα είναι ένα ποσοστό επί τους βαθμού εισαγωγής π.χ, στο 90% ή στο 80%» ανέφερε.

Η ίδια πρόσθεσε ότι πρόθεση είναι «να δώσουμε αυτονομία στα τμήματα για να αποφασίζουν τον τρόπο εισαγωγής».

Για τις αλλαγές στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ανέφερε ότι στην πρώτη φάση θα βάζουν τις σχολές προτίμησής τους και σε δεύτερη φάση θα υπάρχει απεριόριστος αριθμός επιλογών, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και όσοι δεν έχουν επιλεγεί στην πρώτη φάση.

«Οι αλλαγές αυτές δεν επηρεάζουν καθόλου την προετοιμασία των μαθητών, δεν επηρεάζουν την ύλη, δεν επηρεάζουν τα μαθήματα, έρχονται και επιδρούν μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών» εξήγησε η υπουργός Παιδείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ