ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διερευνητικές επαφές: Το τουρκικό παζάρι, τα «αγκάθια» και το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν

Διερευνητικές επαφές: Το τουρκικό παζάρι, τα «αγκάθια» και το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τις… συντεταγμένες για τον οδικό χάρτη των διερευνητικών συνομιλιών δίνει η Αθήνα στην Άγκυρα.

Η ελληνική διπλωματία προσδιόρισε το πλαίσιο των συζητήσεων και απάντησε στο προσκλητήριο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη με δύο ευκρινή σήματα.

Η τουρκική ανταπάντηση όμως με το μπαράζ των Navtex ετήσιας διάρκειας, δείχνει ότι στην τελική ευθεία για το ραντεβού της 25ης Ιανουαρίου η γειτονική χώρα επιμένει στις προκλήσεις.

Δεν ήταν τυχαία η διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, από κυβερνητικές πηγές, για το ενδεχόμενο μιας συνάντησης των δυο ηγετών:

«Το κλίμα που δημιουργείται είναι θετικό και, εφόσον διατηρηθεί, μια τέτοια συνάντηση είναι χρήσιμη».

Υπενθύμιζαν μάλιστα την πάγια θέση του πρωθυπουργού, αναφορικά με τη βούληση του για ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία στο ανώτατο επίπεδο.


Ραντεβού για να ανοίξουν οι διερευνητικές


Η προαναγγελία Ερντογάν, ακόμη δεν επιβεβαιώνεται από τις καταγραφές στις διπλωματικές «κεραίες» της Αθήνας.

Από τις δηλώσεις πάντως του Τούρκου προέδρου, προκύπτει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν προσδίδει σε αυτήν την συνάντηση έναν προωθημένο χαρακτήρα, αφού την προσδιορίζει ακόμη και την αυλαία του 61ου γύρου των διερευνητικών συνομιλιών.

«Είπαμε ότι οι διερευνητικές επαφές θα μπορούσαν να αρχίσουν. Είτε μεταξύ ειδικών εκπροσώπων είτε με συνάντηση εμού και του κ. πρωθυπουργού», είχε πει χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος την Παρασκευή.


Ωστόσο, το συγκεκριμένο ορόσημο, δεν φαίνεται να συμβαδίζει με τους σχεδιασμούς της Αθήνας, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του ερχόμενου Μαρτίου.

Όπως λένε πηγές στο CNN Greece, οι συνθήκες -τόσο για το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο όσο και για εκείνο των επικεφαλής της ελληνικής και της τουρκικής διπλωματίας- θα θεωρούνταν καταλληλότερες, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη σε οκτώ ημέρες.

Η ρελάνς Δένδια και το παιχνίδι των ευθυνών

Προηγήθηκε η ελληνική ρελάνς έναντι της τουρκικής επιμονής στο ανατολίτικο παζάρι για την ατζέντα των συνομιλιών.

«Η Ελλάδα σε οποιαδήποτε συζήτηση με οποιαδήποτε χώρα, δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και δεσμεύεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση» έλεγε από το βήμα της Βουλής, ο Νίκος Δένδιας θέλοντας να επαναφέρει στη διπλωματική τάξη, τη γείτονα με την επίμονη απαίτηση της για έναν γύρο συζητήσεων εφ’ όλης της ύλης.

Η υπενθύμιση Δένδια ανάγκασε τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να παίξει στο διπλωματικό «πόκερ» το χαρτί του blame game και μάλιστα κατά τη διάρκεια πτήσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μάλιστα απείλησε με αποχώρηση από τις συζητήσεις πριν καλά-καλά ξεκινήσουν, εάν σε αυτές δεν συμπεριληφθεί και η «προίκα», που θεωρείται από την απέναντι πλευρά ότι υπάρχει, από τους προηγούμενους εξήντα γύρους των διερευνητικών έως και τον Μάρτιο του 2016.

«Ως Τουρκία, θα ανοίξουμε όλους τους φακέλους κατά τη συνάντηση στις 25 Ιανουαρίου. Εάν πουν δεν θέλουμε να τα συζητήσουμε αυτά, τότε δεν υπάρχει νόημα να πραγματοποιήσουμε αυτές τις διερευνητικές επαφές» διαμήνυσε με εμφανή εκνευρισμό ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μάλιστα αναμένεται στις 21 Ιανουαρίου να συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Στις σπασμωδικές κινήσεις της Άγκυρας πάντως, η Αθήνα απαντά και με την ενίσχυση των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας.

Νέο κεφάλαιο ανοίγει η επένδυση του Αμπού Ντάμπι στον Αυλώνα, για την ανέγερση εγκαταστάσεων στο Στρατόπεδο «Μελλίδη», που θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση και την εξυπηρέτηση προσωπικού των ΗΑΕ που εκπαιδεύεται στην ΕΑΒ.

Τα κτήρια θα αποδοθούν μετά τη δεκαετή χρήση στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ