ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πολιτικός κόσμος στο πλευρό της Μπεκατώρου – Να σπάσει η σιωπή για τη σεξουαλική κακοποίηση

Ο πολιτικός κόσμος στο πλευρό της Μπεκατώρου – Να σπάσει η σιωπή για τη σεξουαλική κακοποίηση
AP Photo/Vadim Ghirda

Ο πολιτικός κόσμος στέκεται στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου, μετά την καταγγελία της για σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της Ιστιοπλοΐας.

«Η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει με τόλμη τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια αποτελεί πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο. Κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα. Και κινητοποιεί ώριμα την ευαισθησία των δυνάμεων της προόδου στον τόπο μας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η πολιτεία διαθέτει το νομικό οπλοστάσιο του κράτους δικαίου το οποίο και οφείλει να εξαντλήσει. «Έχει επίσης δομές που βοηθούν να κλείνουν τα τραύματα από τέτοιου είδους εγκλήματα. Είναι κρίσιμο, όμως, σε αυτή την αποστολή να βρίσκει καθημερινό συμπαραστάτη της και τον κάθε Έλληνα» προσθέτει.

Επίσης σημειώνει ότι «η Σοφία έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής, δείχνοντας τον δρόμο ώστε το στίγμα της ενοχής να περάσει από το θύμα στον θύτη. Έγινε, έτσι, και μια ολυμπιονίκης της ευθύνης, στο όνομα όλων: Γυναικών και ανδρών, παιδιών και εφήβων, μέσα και έξω από την οικογένεια».

Αναφέρει ότι μίλησε με την πρωταθλήτρια για την οδυνηρή εμπειρία της την οποία όπως χαρακτηριστικά τονίζει «δεν την "θυμήθηκε" τώρα, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ. Όπως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά. Αλλά να αντιδρά. Γι' αυτό και είμαι δίπλα της. Όχι μόνο ως πρωθυπουργός. Αλλά και ως σύζυγος, πατέρας και απλός πολίτης».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός επισημαίνει: «είναι καιρός να ξεριζωθεί η εξουσιαστική βία εναντίον όποιου βρεθεί σε μία αδύναμη θέση. Είναι μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι το πρώτο βήμα της Σοφίας: Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Ώστε το φως της αλήθειας να κάψει για πάντα το έγκλημα που ζει στο σκοτάδι».

Βαρβιτσιώτης: Με τη φωνή της αφυπνίζει συνειδήσεις και ζητά αλήθεια και δικαίωση

«Η Σοφία Μπεκατώρου είναι μια αληθινή Ολυμπιονίκης. Όχι μόνο στον στίβο του αθλήματος. Με τη φωνή της αφυπνίζει συνειδήσεις και ζητά αλήθεια και δικαίωση» έγραψε σε ανάρτηση του στο Twitter, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Απέναντι σε κάθε υποκριτική προσπάθεια αμφισβήτησης και συγκάλυψης, είμαστε όλοι ξεκάθαρα με τη Σοφία», επισήμανε στην ίδια ανάρτηση ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Κεραμέως: Συγκλονιστική η μαρτυρία της Μπεκατώρου - Να σπάσει η σιωπή

Στεργίου - Γραμματέας ΝΔ: «Σοφία Μπεκατώρου Respect»

«Σοφία Μπεκατώρου. Respect. Για τον "σταυρό" που κουβαλάει μέσα της τόσα χρόνια, για τη δύναμη να μιλήσει ανοιχτά για αυτό αλλά και για τόσες άλλες γυναίκες και παιδιά που κακοποιούνται» έγραψε στο Twitter ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στεργίου.

Στην ίδια ανάρτηση, σημειώνει «υπάνθρωποι μαθημένοι να δρουν στο σκοτάδι δεν αντέχουν το φως της αποκάλυψης. #StartToTalk».

Σπάμε τη σιωπή

Σε ανάρτησή του στο Instagram o Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:

«Η έμφυλη βία έχει τα θεμέλια της στην αντιστροφή της ευθύνης και στη σιωπή του θύματος. Η γυναίκα από θύμα μετατρέπεται σε κατηγορούμενη. Όταν μια γυναίκα μιλάει, είναι σπουδαίο. Σπάμε τη σιωπή.»

ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτη η στήριξη στη Σοφία Μπεκατώρου

Την απόλυτη στήριξή του στη Σοφία Μπεκατώρου εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι «η κίνησή της αποτελεί μία γενναία πράξη, μία νίκη πολιτισμού και δείχνει το δρόμο για μια κοινωνία που δεν θα ανέχεται την σεξουαλική κακοποίηση και την έμφυλη βία».

Στην ανακοίνωσή του προσθέτει:

«Η στήριξή μας απέναντι στο πρόσωπό της, όπως και σε κάθε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, είναι απόλυτη. Μόνο έτσι μπορούμε να σπάσουμε τις πρακτικές που προστατεύουν τους θύτες και στοχοποιούν τα θύματα». Ακολούθως στρέφεται κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζοντας: «Υπό αυτή την έννοια μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση που στη δημόσια τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρήκε να πει ούτε μια συγνώμη εκ μέρους του κόμματος, ως πρόεδρος της Ν.Δ., ούτε μια κουβέντα για την αυτονόητη διαγραφή του στελέχους του που κατηγορείται για την κακοποίηση της Σοφίας Μπεκατώρου. Οι μικροκομματικές υπεκφυγές και οι τακτικισμοί προσβάλουν πρώτα απ´ όλα τα ίδια τα θύματα που έχουν το θάρρος να υψώνουν το ανάστημά τους».

Σε ευχαριστούμε

Η Φώφη Γεννηματά έγραψε στο Facebook:

«Η Σοφία Μπεκατώρου μας έκανε περήφανους ως Ολυμπιονίκης. Με την στάση της και την καταγγελία για τη σεξουαλική κακοποίησή της, επιβεβαίωσε ότι οι πρωταθλητές έχουν, πάνω απ’ όλα, δύναμη ψυχής.

Η Σοφία με τη θαρραλέα στάση της πέτυχε να δώσει δύναμη και φωνή και σε άλλα κορίτσια που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις και φοβούνται να μιλήσουν ή το συντηρητικό περιβάλλον τις κάνει να αμφιβάλλουν ακόμα και για το αν όσα βιώνουν είναι αληθινά. Κακοποίηση δεν είναι μόνο η προσφυγή στη σωματική βία από τον δράστη. Είναι η προσφυγή σε μεθόδους χειραγώγησης, η χρήση της εξουσίας που συχνά έχει ο δράστης επί του θύματός του.

Σοφία σ’ ευχαριστούμε που με το θάρρος σου, δείχνεις πως αξίζει να μιλάμε. Αξίζει να μιλάμε, όταν και όποτε βρούμε το κουράγιο να το κάνουμε. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει τα όριά μας. Όταν μια γυναίκα, ένας άνθρωπος, λέει «όχι» σημαίνει όχι. Αξίζει να μιλάμε για να γνωρίζει κάθε δράστης ότι δεν θα μείνει ατιμώρητος. Για να κάνει πίσω την επόμενη φορά. Καμιά γυναίκα δεν είναι μόνη. Άντρες και γυναίκες σχηματίζουμε μια αλυσίδα προστασίας και αλληλεγγύης.

Η Σοφία Μπεκατώρου κόπιασε κι αγωνίστηκε, όχι μόνο στις θάλασσες, μα και για το καλό της κοινωνίας με την γενναία μαρτυρία της.

Σε ό,τι αφορά στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας, με την αμφισβήτηση όσων είπε η κ. Μπεκατώρου, αναπαράγει το στερεότυπο. Απαράδεκτο, ντροπή.»

Γιώργος Παπανδρέου: Τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας έχουν δύναμη και φωνή

Τις καταγγελίες της Ολυμπιονίκου Σοφίας Μπεκατώρου χαιρέτισε ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Παπανδρέου.

Σε μήνυμα του στο Twitter αναφέρει:

«Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε το ταμπού για κάτι που όλοι γνωρίζουμε ότι συμβαίνει δίπλα μας, όχι μόνο στο χώρο του αθλητισμού, στα πανεπιστήμια, σε όλους τους χώρους εργασίας, ακόμα και μέσα στην οικογενειακή εστία. Όσοι ασκούν εξουσία με οποιοδήποτε τρόπο ας λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις καταγγελίες της Σοφίας, γιατί είναι μόνο η αρχή. Τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας έχουν δύναμη και φωνή».

Νίκος Ανδρουλάκης: Το «όχι» σημαίνει «όχι»

«Οφείλουμε να δείχνουμε μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα και να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι το "όχι" σημαίνει όχι», αναφέρει για τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτηρίζει μνημείο χυδαιότητας την ανακοίνωση της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

«Το ύφος της ανακοίνωσης δείχνει τους λόγους που οδηγούν θύματα τέτοιων εγκληματικών πράξεων να σιωπούν. Για να εκλείψουν, θα πρέπει τέτοιες καταγγελίες να αντιμετωπίζονται με τον απαιτούμενο σεβασμό. Αντί αυτού, η Ομοσπονδία προσβάλλει μια γυναίκα που βρήκε το θάρρος να αποκαλύψει τον βιασμό που υπέστη σε νεαρή ηλικία, αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να παραιτηθούν», τονίζει.

Στο πλευρό της Μπεκατώρου

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε:

«Η στήριξη της Σοφίας Μπεκατώρου είναι μια πράξη αυτονόητη, στην οποία δε χωρούν «ναι μεν, αλλά». Εξίσου αυτονόητη θα πρέπει να είναι και η ολόπλευρη προστασία, με ευθύνη του κρατους, των αθλητριών των νέων κοριτσιών που παραμένουν εκτεθειμενα σε κάθε είδους πιέσεις & κινδύνους, ειδικά στο πλαίσιο ενος «αθλητισμού» που βυθίζεται ολοένα & περισσότερο στη σήψη της εμπορευματοποίησης & των διαφόρων «ισχυρών παραγόντων.»

Να σπάσει το τείχος της σιωπής

Σε tweet του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης τονίζει τα εξης:

«Η Σοφία Μπεκατώρου όχι μόνο αξίζει την υποστήριξή μας - αλλά και τις ευχαριστίες μας που βοηθά ώστε να έρθει ΚΑΙ στην Ελλάδα η ώρα που θα γκρεμιστεί το τείχος της σιωπής με το οποίο η πατριαρχία περιβάλει την κακοποίηση των γυναικών»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ