ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης : Καμία πατέντα δεν είναι πάνω από το δικαίωμα στη ζωή

Σκουρλέτης : Καμία πατέντα δεν είναι πάνω από το δικαίωμα στη ζωή
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αξιοποίηση της πατέντας των εμβολίων ώστε να υπάρξει μαζική παραγωγή στην Ευρώπη, είναι αναγκαία, ρεαλιστική και ενδεικτική της διαφορετικής αντίληψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, υποστήριξε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Μιλώντας στον μιλώντας στον Real FM και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παγάνη και Αναστασία Γιάμαλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι: «Η κάθε εταιρεία, η οποία έχει βγάλει την αντίστοιχη πατέντα, η Pfizer ή οποιαδήποτε άλλη, χρηματοδοτήθηκαν κατά 80 - 90% με δημόσιο χρήμα για να πετύχουν αυτό που πέτυχαν.

Σας ρωτώ, ποιος έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι η πατέντα, ως αποτέλεσμα μιας έρευνας που κατέληξε στην παραγωγή του συγκεκριμένου εμβολίου, είναι πάνω από το δικαίωμα του κόσμου στην ίδια τη ζωή;

Ποιος μπορεί να πει ότι αναγνωρίζουμε ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε μια εταιρεία που θα αποφασίσει αυτή κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα δώσει το ελεύθερο να παράγεται αυτό το εμβόλιο για να σωθούν χιλιάδες ζωές σ’ αυτό τον πλανήτη; Αυτό είναι κομβικό θέμα».

O Πάνος Σκουρλέτης προσέθεσε: «Βγήκε ο πρωθυπουργός να χαριτολογήσει και να πει “μας προτείνετε να κρατικοποιήσουμε την Pfizer;”. Όχι βέβαια! Αλλά σε κάποια τέτοια κορυφαία ζητήματα, οφείλουν οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου -και σ’ αυτό έχει ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση, που θα έπρεπε να πρωτοστατήσει σε μια τέτοια προσπάθεια- να προσπαθήσουν να άρουν τα εμπόδια και να παραδοθεί η πατέντα σε άλλες ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες για να έχουμε σύντομα μαζικά εμβόλια για όλο τον κόσμο».

Επισήμανε δε ότι: «Με κατάλληλες συνέργειες, θα μπορούσαν, μία, δύο, τρεις ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες, που τώρα δεν μπορούν να το κάνουν με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, να τους δοθεί η πατέντα και να έχουμε μια μαζική παραγωγή των φαρμάκων. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό; Είναι ρεαλιστικότατο, βαθιά ανθρώπινο και αξιακό. Αλλά όταν πιστεύουμε ότι τα κέρδη θα πρέπει να είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή, τότε θα χαμογελάμε αμήχανα και θα λέμε “τι να κάνουμε”;

θα ήθελα ο Έλληνας πρωθυπουργός, όποιος κι αν ήταν αυτός, να στείλει μια επιστολή στους ομολόγους του, να μιλήσει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, να πάει εκπρόσωπός μας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και να βάλει το θέμα, να υπάρξει ένα κίνημα υπέρ της ανθρώπινης ζωής και του εμβολιασμού. Δεν είναι ουτοπία αυτό. Δυστοπία είναι αυτό που ζούμε τώρα».

Δεν υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση

Για τα εσωκομματικά, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε:

«Το κείμενο της “Ομπρέλας”, αλλά και άλλα κείμενα, ουσιαστικά είναι θετικές συμβολές σε έναν αναγκαίο διάλογο. Έχει παράδοση σε έναν τέτοιο εσωτερικό, δημοκρατικό διάλογο ο χώρος μας. Το 90-95% των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες εσωτερικού διαλόγου. Δεν έχει κανέναν χαρακτήρα ρήξης.

Και δεν αποδέχομαι αυτή τη δημοσιογραφική αργκό, η οποία μας έχει φορεθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, περί εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Αντιπολίτευση είμαστε εμείς απέναντι στον Μητσοτάκη και θέλουμε να ηττηθεί και να πέσει αυτή η κυβέρνηση. Αντιπολίτευση δεν υπάρχει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε συζητάμε με τέτοιους όρους. Υπάρχει μια εδραιωμένη κουλτούρα δημοκρατικού διαλόγου.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ