ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Μετά το λιανεμπόριο τι; Στο τραπέζι οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Lockdown: Μετά το λιανεμπόριο τι; Στο τραπέζι οι μετακινήσεις από νομό σε νομό
Φωτογραφία αρχείου CNN GREECE/ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ

Η άρση ενός ακόμη περιορισμού, αυτή τη φορά των μετακινήσεων μεταξύ νομών, βρίσκεται στα πλάνα της κυβέρνησης, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η επιδημιολογική εικόνα θα παραμείνει ως έχει, ή τουλάχιστον δεν θα επιδεινωθεί αισθητά μετά το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, την περασμένη εβδομάδα και της αγοράς, σήμερα. 

Το σημερινό άνοιγμα του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων - κέντρων αισθητικής και των ΚΤΕΟ, έστω και υπό αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς θεωρείται χαρακτηρίστηκε σήμερα από τον υπουργό Ανάπτυξη Άδωνι Γεωργιάδη ως «τεστ» προκειμένου να φανεί αν μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών.

Κι ενώ το άνοιγμα της εστίασης, έστω και μόνο σε εξωτερικούς χώρους, φαντάζει προς το παρόν αρκετά μακρινός στόχος, πιο κοντά φαίνεται πως βρισκόμαστε στην άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Η άρση της συγκεκριμένης απαγόρευσης θα «ξεκλειδώσει» την απαγόρευση της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας, κάτι που φαίνεται πως απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα και η λειτουργία του συγκεκριμένου κλάδου είναι καθαρά εποχιακή.

Το θέμα της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων θα τεθεί την επόμενη Παρασκευή στη συνεδρίαση της επιτροπής, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης:

«Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε είναι, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση», πρόσθεσε.

Για να αρθεί ο συγκεκριμένος περιορισμός πρέπει, ασφαλώς, να αρθούν οι αντιστάσεις κάποιος μελών της επιτροπής που εκφράζουν επιφυλάξεις. Ανάμεσά τους, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών Νίκος Σύψας, ο οποίος μιλώντας σήμερα στο Mega υπογράμμισε ότι η μετακίνηση από νομό σε νομό τουλάχιστον για τις επόμενες δυο βδομάδες δεν θα επιτραπεί.

Τι ισχύει σήμερα για τις μετακινήσεις

Μέχρι σήμερα, η μετακίνηση εκτός νομού δεν επιτρέπεται, με μόνη εξαίρεση τους λόγους εργασίας και υγείας. «Κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί από νομό σε νομό» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασία και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση για τη μερική άρση των μέτρων, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00, ενώ σε αυτό το διάστημα οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας, λόγους υγείας και βόλτα με κατοικίδιο σε κοντινή απόσταση από τη μόνιμη κατοικία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ