ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Το λιανεμπόριο «κλειδί» για περαιτέρω χαλάρωση - Τα θετικά μηνύματα από τα σχολεία

Lockdown: Το λιανεμπόριο «κλειδί» για περαιτέρω χαλάρωση - Τα θετικά μηνύματα από τα σχολεία
CNN Greece / Σπύρος Μελισσάρης

Στο πρώτο 24ωρο μιας δοκιμασίας αντοχής και λεπτών ισορροπιών, μπαίνει από σήμερα ο κρατικός μηχανισμός με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.

Από το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία έως τα ελεγκτικά σώματα που θα εποπτεύουν την εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας, όλοι θα βρίσκονται επί ποδός για να διασφαλιστεί ότι αυτή η επιστροφή στην κανονικότητα περισσοτέρων από 34 κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας και σχεδόν 140.000 εργαζομένων, δεν θα είναι μια παρένθεση.

Αντιθέτως επιδιώκεται τα αποτελέσματα που θα καταγραφούν από την άρση των περιορισμών στους συγκεκριμένους τομείς να αποτελέσουν το «καύσιμο» που θα τροφοδοτήσει σταδιακά τη «μηχανή» της αγοράς.

Στη νέα τροχιά που θεωρείται ότι μπορεί να διαγράψει από σήμερα η αγορά, όπως επισημαίνεται από επίσημα χείλη, ειδικά η επανεκκίνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκονται στην προμετωπίδα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, υποστηρίζεται από οικονομικά εργαλεία, όπως ο πέμπτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, η διατήρηση του καθεστώτος των πληττόμενων, και το μέτρο μη καταβολής ενοικίου, για όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές με κρατική εντολή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Παρασκευή, το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Με αυτό τον τρόπο, επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο Κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή.

Συνεπώς, η επιχείρηση που αξιοποιεί το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Φεβρουάριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Επιπρόσθετα, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να διευκολυνθεί η ένταξη των επιχειρήσεων στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, παρέτεινε την προθεσμία για την υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως αύριο Τρίτη, 19 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέχρι σήμερα, 611.524 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση της χρηματοδοτικής ενίσχυσης.

Η εκταμίευση των κονδυλίων προς τους δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 θα ξεκινήσει τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, σε περίπτωση λαθών, δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» (www.aade.gr/mybusinesssupport) για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, έως στις 19 Ιανουαρίου 2021.

Τα καλά νέα από τα σχολεία

Στην κυβέρνηση πάντως υποδέχονται με ικανοποίηση τα μηνύματα που εκπέμπονται από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και κυρίως στο πρωτεύον ζητούμενο, δηλαδή την αντανάκλαση της στην επιδημιολογική εικόνα.

Κατά πληροφορίες του CNN Greece φαίνεται ότι τα δεδομένα που αφορούν στο κλείσιμο τμημάτων αλλά και από τα τεστ που πραγματοποιούνται στο διδακτικό προσωπικό, δεν δημιουργούν το αρνητικό «κοκτέιλ» που θα επηρέαζε τον τρόπο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου τομέα.

Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι αυτό το θετικό πρόσημο, επιτρέπει να σχεδιαστεί με ευχέρεια ο τρόπος επαναλειτουργίας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το ορόσημο για την επανέναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας στα γυμνάσια και στα λύκεια δεν αποκλείεται να προσδιοριστεί εντός της εβδομάδας και συγκεκριμένα στην καθιερωμένη ημέρα των ανακοινώσεων -δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ