ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταραντίλης: Εξαιρετικά καλά τα πρώτα δείγματα από τα σχολεία - Αυστηροί έλεγχοι στην αγορά

Ταραντίλης: Εξαιρετικά καλά τα πρώτα δείγματα από τα σχολεία - Αυστηροί έλεγχοι στην αγορά
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για βελτιωμένη εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας αλλά και για ένα σημαντικό βήμα στην απελευθέρωση των υπό αναστολή οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με το άνοιγμα της αγοράς, έκανε λόγο σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Στη χώρα μας συνεχίζει η μείωση των κρουσμάτων και η πίεση στις ΜΕΘ, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Από σήμερα το πρωί γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην απελευθέρωση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων οι οποίες είχαν ανασταλεί κατά το προηγούμενο διάστημα για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «για την εφαρμογή των μέτρων θα υπάρχουν εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι από τις συναρμόδιες Αρχές. Και αυτό για να αποτραπεί στο μέγιστο βαθμό η παραβίαση των μέτρων, που μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση, πισωγύρισμα και εκ νέου πίεση στο Σύστημα Υγείας».

Ο κ. Ταραντίλης κάλεσε τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα ώστε να δώσουν «στην αγορά την ευκαιρία να αναπνεύσει».

Παράλληλα, τα επιδημιολογικά δεδομένα θα παρακολουθούνται διαρκώς και στο επόμενο διάστημα, όπως ήδη συμβαίνει, και στην περίπτωση που εμφανιστεί κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας θα υπάρξει άμεση παρέμβαση».

Εκπαιδευτικοί: Μόλις 7 θετικοί σε 5.000 τεστ

Η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων πήγε «εξαιρετικά καλά», όπως είπε, προσθέτοντας ότι έκλεισαν μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια. Αισιόδοξα ήταν και τα αποτελέσματα από τον εθελοντικό έλεγχο των εκπαιδευτικών μας, καθώς την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα στα περίπου 5.000 τεστ που έγιναν, δηλαδή ένα ποσοστό θετικότητας, μόλις 0,14%».

Απαντώντας σε ερώτηση για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι απαιτείται ένα διάστημα ώστε να συλλέξουν δεδομένα αναφορικά με την επίδραση που έχει στα επιδημιολογικά δεδομένα το σημερινό «γενναίο» άνοιγμα της αγοράς σε συνδυασμό με το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων που πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα νωρίτερα.

Τέσσερα νέα εμβολιαστικά κέντρα τον Φεβρουάριο

Με την δεύτερη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία», με την έναρξη του εμβολιασμού για τους συμπολίτες μας των 85 και άνω ετών, να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από το Σάββατο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε γνωστό ότι μέχρι χθες Κυριακή είχαν γίνει συνολικά 80.531 εμβολιασμοί.

«Μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθούν σε λειτουργία 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία, θα έχουν δυνατότητα 20.000 εμβολιασμών ημερησίως», είπε ο κ. Ταραντίλης.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά η εισροή εμβολιαστικών δόσεων καθιστώντας εφικτό τον στόχο εμβολιασμού της πλειονότητας των πολιτών το καλοκαιρι.

Η ποσότητα των δόσεων που έχουμε εξασφαλίσει υπερκαλύπτει όλο τον ελληνικό πληθυσμό, τόνισε ο κ. Ταραντίλης προσθέτοντας πως η καθυστέρηση της ροής των εμβολίων της Pfizer δεν αφορά μείωση του αριθμού των εμβολίων που έχουν εξασφαλιστεί. «Ο ρυθμός του εμβολιασμού σίγουρα θα καθοριστεί από το πόσο γρήγορη θα είναι η ροή των εμβολίων. 100% θα διευκολύνει την κατάσταση τόσο αν αδειοδοτηθεί η AstraZeneca όσο και η Johnson & Johnson», συνέχισε.

«Κανένας αβοήθητος»

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε οικονομικά ζητήματα επισημαίνοντας ότι «από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευσή της να μην μείνει κανένας αβοήθητος στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Έχουν ήδη διατεθεί 24 δισ. ευρώ, σχεδόν το 15% του Α.Ε.Π. το 2020, και έχουν υπολογιστεί επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ για τη νέα χρονιά».

Όπως είπε «στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την Παρασκευή δύο επιπλέον μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας:

Πρώτον, την απαλλαγή των πληγέντων επαγγελματιών από τα ενοίκια όχι μόνο του Ιανουαρίου αλλά και του Φεβρουαρίου με κάλυψη του 80% από το Κράτος.

Και δεύτερον, την επέκταση κατά 2 μήνες όλων των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει.

Σημειώνεται ότι από αυτό το μήνα το εισόδημα πολλών νοικοκυριών αυξάνεται, καθώς θα ωφεληθούν αφενός από την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα και αφετέρου από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο έως και τις 31 Ιανουαρίου οι επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις, προκειμένου να πάρουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι παραμένει ανοιχτή μέχρι αύριο, 19 Ιανουαρίου, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης άμεσης κρατικής ενίσχυσης στο πλαίσιο του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το μισό της οποίας -όπως και στον προηγούμενο κύκλο- δεν επιστρέφεται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ