ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΑΤΟ: Νέα συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας, προανήγγειλε η Άγκυρα

ΝΑΤΟ: Νέα συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας, προανήγγειλε η Άγκυρα
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Για τις 16.00 ώρα Ελλάδος είναι προγραμματισμένη η επανέναρξη των τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Παράλληλα, στις 25 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, μετά το «ξεπάγωμα» της σχετικής διαδικασίας έπειτα από διακοπή πέντε ετών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα προσδιόρισε την προϋπόθεση που θα έκλεινε ένα ενδεχόμενο ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece για τον χρόνο και τον τόπο θα έβλεπε η κυβέρνηση ως καταλληλότερους, για την πραγματοποίηση μιας συνάντησης των δυο ηγετών ο κ. Ταραντίλης απάντησε:

«Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι αυτές οι συναντήσεις δεν θα πρέπει να μας εντυπωσιάζουν. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνεται. Είναι κάτι θα έλεγα που δεν πρέπει να αποτελεί είδηση. Σίγουρα κάποιες τέτοιες συναντήσεις είναι χρήσιμες. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη θέση όπου αναμένεται αν εκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Να αρχίσουν οι διερευνητικές , να εξετάσουν, θέλω να τονίσω ότι δεν είναι διαπραγματεύσεις, δεν είναι κάτι επίσημο. Είναι άτυπες, δεν είναι δεσμευτικές.

Κι αφού στις διερευνητικές επαφές εξετάσουμε εάν υπάρχει οποιοδήποτε σημείο σύγκλισης για να μπορούμε να περάσουμε σε διαπραγματεύσεις. Σύγκλιση για ποιο θέμα; Για το ένα και μοναδικό θέμα το οποίο μας απασχολεί, είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε μπορούμε να εξετάσουμε κι άλλες συναντήσεις στη συνέχεια.»

Την περασμένη Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για πρόσκληση διερευνητικών επαφών με πρώτη συνάντηση εντός του Ιανουαρίου, κίνηση που είχε προαναγγείλει την Παρασκευή (08/01), όταν δήλωνε ότι υπάρχει παράθυρο για καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα και ότι σχεδιάζεται συνάντηση με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Επισημαίνεται πως, την περασμένη Κυριακή, ο Δένδιας είχε προϊδεάσει για θετική απόκριση της Ελλάδας σε πρόσκληση της Τουρκίας, λέγοντας ότι η χώρα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση.

Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ