ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταραντίλης στο CNN Greece: Πώς και πότε θα μπορούσε να γίνει το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ταραντίλης στο CNN Greece: Πώς και πότε θα μπορούσε να γίνει το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Την προϋπόθεση που θα έκλεινε το ραντεβού ΜητσοτάκηΕρντογάν, προσδιόρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

Απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece για τον χρόνο και τον τόπο που θα προέκρινε η κυβέρνηση για την πραγματοποίηση μιας συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών, ο κ. Ταραντίλης απάντησε:

«Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι αυτές οι συναντήσεις δεν θα πρέπει να μας εντυπωσιάζουν. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνεται. Είναι κάτι, θα έλεγα, που δεν πρέπει να αποτελεί είδηση. Σίγουρα κάποιες τέτοιες συναντήσεις είναι χρήσιμες. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη θέση όπου αναμένεται αν εκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Να αρχίσουν οι διερευνητικές, να εξετάσουν, θέλω να τονίσω ότι δεν είναι διαπραγματεύσεις, δεν είναι κάτι επίσημο. Είναι άτυπες, δεν είναι δεσμευτικές. Κι αφού στις διερευνητικές επαφές εξετάσουμε εάν υπάρχει οποιοδήποτε σημείο σύγκλισης για να μπορούμε να περάσουμε σε διαπραγματεύσεις. Σύγκλιση για ποιο θέμα; Για το ένα και μοναδικό θέμα το οποίο μας απασχολεί, είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε μπορούμε να εξετάσουμε κι άλλες συναντήσεις στη συνέχεια».

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο Πρόεδρος της Τουρκίας είχε απευθύνει μια έμμεση πρόσκληση για συνάντηση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό:

«Κατά τη διάρκεια όλων των συνομιλιών και το αίτημα για να υπάρξει μια συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, είναι ένα θέμα που προσεγγίζουμε θετικά από την πλευρά μας. Είπαμε ότι οι διερευνητικές επαφές θα μπορούσαν να αρχίσουν. Είτε μεταξύ ειδικών εκπροσώπων είτε με συνάντηση εμού και του κ. πρωθυπουργού. Μπορούμε να κάνουμε, είπαμε, όλα αυτά τα βήματα.» είχε πει χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγες ώρες αργότερα και ενώ η Άγκυρα επιδιδόταν σε ένα κρεσέντο εκπομπής προκλητικών Navtex από το Μέγαρο Μαξίμου υποστήριζαν ότι:

«Το κλίμα που δημιουργείται είναι θετικό και, εφόσον διατηρηθεί, μια τέτοια συνάντηση είναι χρήσιμη», ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ