ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Πολλαπλά μηνύματα Μητσοτάκη στη συνεδρίαση για την ανάδειξη του νέου γενικού γραμματέα

ΝΔ: Πολλαπλά μηνύματα Μητσοτάκη στη συνεδρίαση για την ανάδειξη του νέου γενικού γραμματέα
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες εξέπεμψε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία ανεδείχθη -μετά από πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη- ομόφωνα ο Ιωάννης Μπούγας ως ο διάδοχος του Σταύρου Καλαφάτη στη θέση του Γενικού Γραμματέα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ημερών, όπως χαρακτήρισε την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε με νόημα:

«Υποδεχόμαστε αυτήν την έναρξη των επαφών μετά από αρκετά χρόνια αφενός με τη σιγουριά του Διεθνούς Δικαίου αφετέρου με την ασφάλεια της άμυνάς μας, και γνωρίζοντας καλά τα επιχειρήματά μας για το μοναδικό θέμα που φέρνει ουσιαστικά μεγάλες εντάσεις στη σχέση μας με τη γείτονα χώρα, τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και σε Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με ελπίδες που δοκιμάζονται στο ρεαλισμό αλλά και χωρίς ψευδαισθήσεις που πέφτουν στο κενό», υπενθυμίζοντας τα δυο σημαντικά «όπλα» που προστίθενται στη διπλωματική φαρέτρα της χώρας: την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο αλλά και την αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale.

Με φόντο και την επιστροφή στην κανονικότητα του λιανεμπορίου, ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος για την κρισιμότητα του στοιχήματος που αφορά στην αγορά κρούωντας ακόμη μια φορά καμπανάκι προς όλους: «Θα είναι δραματικό εάν αναγκαστούμε να διαχειριστούμε πάλι καταστάσεις συνωστισμών στα καταστήματα, στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, και πιστεύω ότι θα επιδείξουμε όλοι την απαραίτητη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ειδικών, ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο με τρόπο οργανωμένο, να στηρίξουμε την οικονομία, να στηρίξουμε τα καταστήματα -ειδικά τα πιο μικρά καταστήματα τα οποία περιμένουν με τόση προσμονή την εποχή των εκπτώσεων- χωρίς αυτή η κίνηση να οδηγήσει σε μία νέα αύξηση των κρουσμάτων.» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το θέμα των εμβολιασμών ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε την ελληνική ετοιμότητα να αυξήσει τις σχετικές χορηγήσεις και προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις σε συνεργασία με άλλους ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να αυξηθούν τα ευρωπαϊκά αποθέματα: «Μαζί με άλλους συναδέλφους μου, Ευρωπαίους, συμφωνήσαμε ότι και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης Πέμπτης πρέπει να θέσουμε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της όσο το δυνατόν πιο γρήγορης αδειοδότησης του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο -από τη στιγμή που θα αδειοδοτηθεί- θα μας δώσει σημαντικές ποσότητες εμβολίων που μπορούμε να εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο του εμβολιασμού μας.» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός έκανε διακριτή αναφορά και στις πρόσφατες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει οποιαδήποτε παρερμηνεία για το τι σηματοδοτούν αυτές οι αλλαγες: «Δηλαδή μία ευκαιρία προσφοράς από όλους, χωρίς ποτέ να ξεχνάτε πως τόσο τους παλιούς όσο και τους νέους συνεργάτες μου τους θεωρώ πάντα μόνιμους συμπαραστάτες μου. Όλα τα στελέχη είμαστε στρατευμένοι στην υπηρεσία της χώρας και της παράταξης και η διαθεσιμότητα και η ετοιμότητά μας, συνεπώς, πρέπει να είναι διαρκής.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απηύθυνε μάλιστα μια ξεχωριστή παρότρυνση προς τα νέα μελη του υπουργικού συμβουλίου: «Κρατείστε ανοιχτή την επαφή σας με τους βουλευτές. Ξέρω πολύ καλά ότι οι υπουργικές υποχρεώσεις είναι πολλές, ο χρόνος είναι λίγος. Όμως οι πρώτες θα μείνουν μετέωρες και ο δεύτερος θα χάνεται άσκοπα αν κινούνται μακριά από τα τοπικά και τα περιφερειακά προβλήματα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ