ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα συμπεριλάβει και το ανατολικό τμήμα

Δένδιας: Η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα συμπεριλάβει και το ανατολικό τμήμα
ΙΝΤΙΜΕ

Σε κλίμα εθνικής ομοψυχίας, λίγες ημέρες πριν την έναρξη του νέου γύρου διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

«Είναι η πρώτη επέκταση εθνικού χώρου από το 1947», επεσήμανε ανοίγοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και με δεδομένη τη θετική στάση των κομμάτων, μίλησε για την ιστορικότητα των στιγμών.

Επόμενο βήμα της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με όσα είχε πει ο κ. Δένδιας στην επιτροπή, είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης. Οι σχετικές μελέτες έχουν ξεκινήσει, σημείωσε, αποφεύγοντας ωστόσο να αποκαλύψει το ακριβές χρονοδιάγραμμα.

«Για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη έχει τοποθετηθεί εδώ και πολλούς μήνες ο πρωθυπουργός και φυσικά περιλαμβάνεται και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης», είπε ο κ. Δένδιας και μετά τη σχετική αναφορά του Γιώργου Κατρούγκαλο από τον ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου και για τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας, των μη οριοθετημένων ζωνών κλπ. «Καταλαβαίνω ότι κάποιοι θέλουν να το εμφανίσουν ως απόκλιση αλλά δεν υπάρχει», είπε και υπογράμμισε ότι σε ότι αφορά στην ερμηνεία που δόθηκε σε τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα διαπραγματευόταν τα χωρικά ύδατα αυτό αντιβαίνει την λογική. «Κανείς δεν θα διαπραγματευόταν τα χωρικά ύδατα γιατί είναι θέμα κυριαρχία», τόνισε.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι με επανειλημμένες δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών περιορίζει αυτό που διαπραγματευόμαστε στις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες, δηλ στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. «Ο πρωθυπουργός επανειλημμένα αναφέρεται στις θαλάσσιες ζώνες συνολικά, στις οποίες ως γνωστόν περιλαμβάνονται και τα χωρικά ύδατα και η αιγιαλίτιδα ζώνη», είπε.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για ωριμότητα του πολιτικού συστήματος, διερωτήθηκε ωστόσο, γιατί σταματά η επέκταση στο Ακρωτήριο Ταίναρο. Σε ότι αφορά στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, είπε πως το ΠΑΣΟΚ το οποίο επί ημερών κυβέρνησης Σημίτη ξεκίνησε τις επαφές αυτές δεν θα μπορούσε να είναι αντίθετο. Σημείωσε ωστόσο, ότι η αισιοδοξία της χώρας θα πρέπει να είναι μετρημένη.

«Το ΚΚΕ θα ψηφίσει παρών συνυπολογίζοντας ότι η επέκταση είναι δικαίωμα κάθε κράτους. Όμως η επέκταση γίνεται μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.», είπε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γιώργος Μαρίνος. «Η Ελλάδα είναι μία και αδιαίρετη, και συνεπώς δεν γίνεται να προβαίνει σε νόμο που οριοθετεί ΑΟΖ και αιγιαλίτιδα ζώνη για ένα κομμάτι μόνο», είπε από την Ελληνική Λύση ο Αντώνης Μυλωνάκης, ενώ η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ 25 επανέλαβε ότι το κόμμα της είναι απρόθυμα θετικό.

Στη συζήτηση που ολοκληρώνεται αύριο αναμένεται να τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός και πολιτικοί αρχηγοί.

Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους και των Ιονίων Νήσων ως το Ακρωτήριο Ταίναρο στην Πελοπόννησο, προβλέπει μεταβολή /αύξηση των ορίων της επικράτειας και από το Σύνταγμα απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών. Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη.

Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στηρίζουν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που ψηφίζει «παρών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ