ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΥΠΕΣ: Υποδοχή από Βορίδη – Πέτσα με τον νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκη

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΥΠΕΣ: Υποδοχή από Βορίδη – Πέτσα με τον νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκη
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τον κύκλο των επισκέψεων του στα υπουργεία, από τα γνώριμα -για τον ίδιο-λημέρια, ανοίγει δυο εβδομάδες μετά τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την πρώτη συνεργασία με το νέο δίδυμο της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, τον Μάκη Βορίδη και τον Στέλιο Πέτσα.

Επί τάπητος θα βρεθεί ο σχεδιασμός του υπουργείου για το επόμενο διάστημα, στον οποίο εκτός από το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ που ήδη βρίσκεται στη Βουλή, ήδη ωριμάζουν και άλλες πρωτοβουλίες.

Μια εξ’αυτών είναι ο νέος εκλογικός νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, το νέο σύστημα θα εισαχθεί προς ψήφιση από την Εθνική Αντιπροσωπεία, εντός του Φεβρουαρίου.

«Η λογική είναι να αποκαταστήσουμε ένα εκλογικό σύστημα που θα επιτρέπει την κυβερνησιμότητα στους δήμους», ανέφερε ο κ. Βορίδης προσδιορίζοντας τα χαρακτηριστικά του. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών εντείνεται η προετοιμασία για την ολοκλήρωση των επόμενων σταδίων για την ψήφο των αποδήμων. Πρόκειται όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών για «κρίσιμες εκτελεστικές ενέργειες» που αφορούν στην λειτουργία της ειδικής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί για την εγγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού και σττην κατάρτιση των ειδικών εκλογικών καταλόγων.

Κληθείς να σχολιάσει την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, την ώρα που στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αυστηροποιούνται οι περιορισμοί, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι «εμείς ακούμε με πάρα πολύ προσοχή τους ειδικούς αλλά αφουγκραζόμαστε και τις επαγγελματικές τάξεις».

Πρόσθεσε όμως ότι:

«Το μάτι είναι απολύτως συγκεντρωμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας» και τόνισε εμφατικά: «Το άνοιγμα και το κλείσιμο είναι απόλυτα εξαρτημένο από την πορεία της πανδημίας», συμπληρώνοντας ότι εάν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί και νέο κλείσιμο.

Στο ερώτημα εάν η οικονομία αντέχει ένα τρίτο lockdown ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε:

«Έχει εκτιμηθεί το πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος για την υποστήριξη όλων αυτών των οικονομικών δραστηριοτήτων», είπε ο κ. Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης μάλιστα απάντησε με αιχμηρό τρόπο στην πρόταση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα για διπλασιασμό των σχετικών κονδυλίων:

«Δεν θα με εξέπληττε αν ο κύριος Τσίπρας δεν το έλεγε» είπε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε δηκτικά: «Είναι η αντιπολίτευση του επί 2.» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του υπουργού Εσωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ