ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντόρα Μπακογιάννη για Χάικο Μάας: Γιατί έμεινε μουγγός μπροστά στον Τσαβούσογλου;

Ντόρα Μπακογιάννη για Χάικο Μάας: Γιατί έμεινε μουγγός μπροστά στον Τσαβούσογλου;
(Turkish Foreign Ministry via AP, Pool)

Δριμύτατη επίθεση κατά του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών για τη στάση που κράτησε απέναντι στις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου, εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη, καλώντας τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να ζητήσει εξηγήσεις.

«Θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς χάθηκε στη μετάφραση η ευθεία απειλή κατά της Ελλάδας. Δεν την κατάλαβε στη μετάφραση ή την κατάλαβε και έμεινε μουγγός; Αν το κατάλαβε έχουμε δικαίωμα να πούμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι θέση εταίρου εντός ΕΕ. Δεν νοείται χώρα εκτός ΕΕ, να απειλεί χώρα εντός και ο ΥΠΕΞ να μην απαντά. Θέλω να ελπίζω, ότι επειδή τα τούρκικα είναι δύσκολη γλώσσα, η μετάφραση είχε κενά. Αν δεν είναι έτσι όμως η Ελλάδα δικαιούται να εκφράσει εντονότατα τη δυσαρέσκειά της», είπε η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών από το βήμα της Βουλής.

Διαβάστε επίσης
Τσαβούσογλου: Κατηγορεί την Ελλάδα για προβοκάτσιες και ζητά πάλι αποστρατικοποίηση των νησιών

Σε ότι αφορά στην έναρξη του νέου γύρου διερευνητικών επαφών, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος της Ελλάδας.

«Ποτέ οι επαφές και ο διάλογος με την Τουρκία δεν ήταν εύκολες. Εδώ και πολλά χρόνια θέτει θέμα αποστρατικοποίησης νησιών, εναέριου χώρου και το μειονοτικό. Τα θέτει όλα! Εμείς δεν θα απαντήσουμε σε αυτό το επίπεδο. αυτοπεποίθηση θέλει και σιγουριά κρατώντας μικρό καλάθι αλλά με τη βεβαιότητα ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος μας και άρα δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε», τόνισε και πρόσθεσε πως οι διερευνητικές επαφές είναι «στενός κορσές» για την Τουρκία, επειδή έχουν συγκεκριμένο πλαίσιο συνομιλιών που δεν βοηθά τις διεκδικήσεις της.

«Η Ελλάδα δεν άλλαξε, σε τίποτα στάση κι αυτή ήταν η θέση της Ελλάδας από την αρχή, δεν έκανε καμία τούμπα γύρισαν πίσω τα πλοία και είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε τραπέζι επαφών», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ