ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για την πρόταση Μητσοτάκη

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για την πρόταση Μητσοτάκη
Ian Langsdon, Pool via AP

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες επί της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συζητηθεί η εισήγηση του πρωθυπουργού. 

Θέση υπέρ της πρότασης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τον καθορισμό ενός κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο θα ενέχει θέση και «διαβατηρίου» για τις μετακινήσεις και τη διευκόλυνση των ταξιδιών έλαβε απόψε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

Η ΙΑΤΑ, που εκπροσωπεί 290 αεροπορικές εταιρείες μέσω των οποίων διεξάγεται και το 82% της διεθνούς αεροπορικής κίνησης, με ανοιχτή επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητεί να υποστηριχθεί η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού ώστε να συμφωνηθεί ένα κοινό ψηφιακό, ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID-19.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κοινοποιεί την εν λόγω επιστολή σε αρμοδίους που βρίσκονται σε θέσεις λήψεως αποφάσεων ως προς την πολιτική που χαράσσει η ΕΕ για το συγκεκριμένο θέμα ενώ προτρέπει και τα μέλη της Διεθνούς Ενώσεως Αερομεταφορών να στηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία που ξεκίνησε με την επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Κομισιόν.

«Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Κομισιόν και όλα τα κράτη μέλη. Ο εμβολιασμός είναι κλειδί προκειμένου να ανοίξουν εκ νέου με ασφάλεια τα σύνορα ώστε να εκκινήσει η οικονομική ανάκαμψη» αναφέρει στην επιστολή ο γενικός διευθυντής της IATA Alexandre de Juniac τονίζοντας ότι «ένα πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα ώστε οι κυβερνήσεις να ανοίξουν με ασφάλεια τα σύνορά τους, παρέχοντας και την εμπιστοσύνη στους επιβάτες να ταξιδέψουν χωρίς το εμπόδιο της καραντίνας».

Υπογραμμίζει ακόμη: «Η ελληνική πρόταση αφορά ένα εναρμονισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε διεθνή κλίμακα, κάτι το οποίο αποτελεί τη βάση για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν από την κρίση. Το αίτημα για εναρμονισμένη, ασφαλή επανεκκίνηση στον κλάδο των αερομεταφορών είναι πιο επείγον από ποτέ λόγω των lockdowns και των ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο».

Και καταλήγει τονίζοντας ότι «Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολο σημείο όσον αφορά την πανδημία. Αλλά τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού πρέπει να μας δώσουν την ελπίδα ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε με ασφάλεια την ελευθερία μετακίνησης, για τη διάσωση θέσεων εργασίας και την τόνωση της οικονομίας».

Θετική ανταπόκριση από Κομισιόν και Μισέλ

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα δοθεί ώθηση στην βιομηχανία του τουρισμού που έχει καταρρεύσει εξαιτίας της επιδημίας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της ιδέας τονίζοντας ότι τα δικαιώματα που θα απορρέουν από αυτό θα πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ΕΕ καλωσόρισε την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας χθες στην όγδοη συνάντηση της Επιτροπής Κρίσεων Παγκόσμιου Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών.

«Εργαζόμαστε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση με τα κράτη-μέλη» σημείωσε ο κ. Σχοινάς, εκφράζοντας την ελπίδα «να συμφωνηθεί μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού εντός των προσεχών εβδομάδων».

Κάτι τέτοιο επισήμανε ο Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου Ζωής, «θα μπορούσε να αποδείξει ότι κάποιος δεν ανήκει στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου για να ταξιδέψει μετριάζοντας ως εναλλακτική μέτρα όπως τα αρνητικά τεστ».

Όπως μεταδίδει το Politico.eu, η Κομισιόν, αναμένεται να ταχθεί επισήμως υπέρ της εν λόγω πρότασης. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα κάνει λόγο για «ντροπαλή υπεράσπιση της πρότασης», σε μία προσπάθεια να καταδείξει το κλίμα που υπάρχει εντός της Ένωσης με κάποια από τα κράτη-μέλη να διατηρούν επιφυλάξεις.

Η πρόταση του έλληνα πρωθυπουργού κρίθηκε από τον Σαρλ Μισέλ πως είναι ένα ζήτημα «πολύ καίριο» και γι’ αυτό θα συζητηθεί την Πέμπτη κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Μάλιστα σε συνέντευξή του στην ολλανδική δημόσια τηλεόραση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τάχθηκε υπέρ των εμβολιασμών και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δήλωσε ότι υποστηρίζει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ανέφερε πως ήδη έχουν γίνει ανεπίσημες συνομιλίες με βάση δυο ερωτήματα: αφενός το αν θα πρέπει να αποφασιστεί μια τέτοια πιστοποίηση πανευρωπαϊκά και αφετέρου – εάν συμφωνηθεί – το πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή της, γιατί, όπως εξήγησε, αν γίνει πολύ νωρίς, πριν εμβολιαστεί πολύς κόσμος θα προκαλούσε απαγοήτευση στους Ευρωπαίους.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι είναι απαραίτητη η ευρωπαϊκή συνεργασία και με τρίτες χώρες για αυτό το πιστοποιητικό, εφόσον γίνει αποδεκτό από τους ηγέτες, καθώς το θέμα θα τεθεί σε μια πρώτη συζήτηση την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών για την Covid-19.

Επίσης, όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση, ο Σαρλ Μισέλ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικό ένα τέτοιο πιστοποιητικό για τα ταξίδια, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «αυτή η συζήτηση, αυτό το θέμα είναι ευαίσθητο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, επειδή ορισμένες από αυτές θα έχουν την εντύπωση ότι με ένα τέτοιο πιστοποιητικό στην πραγματικότητα έχουμε αποφασίσει ότι ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και πολλές χώρες πιστεύουν ότι είναι καλύτερο εάν ο εμβολιασμός παραμένει εθελοντικός».

«Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση είναι ευαίσθητη, αλλά όχι επειδή μια συζήτηση είναι περίπλοκη ή ευαίσθητη πρέπει να την αποφύγουμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να οικοδομήσουμε μια ευρωπαϊκή ενότητα και για δύσκολες ερωτήσεις», κατέληξε.

Επιφυλάξεις από χώρες - μέλη

Από την πλευρά της πάντως η Γαλλία φαίνεται να είναι «επιφυλακτική» ως προς την θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, θεωρώντας ότι το θέμα δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο μενού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας, όπως δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον στο ραδιοφωνικό δίκτυο του France Info. «Εάν μιλάμε για ένα χαρτί, ένα έγγραφο που μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο», είπε.

«Είναι μία συζήτηση που δεν έχει χώρο να γίνει και θα ήταν σοκαριστικό, την ώρα που μόλις αρχίζουμε παντού την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, να υπάρχουν σημαντικότερα δικαιώματα για ορισμένους παρά για άλλους. Δεν είναι αυτή η δική μας ιδέα περί προστασίας και πρόσβασης στα εμβόλια».

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση της υπουργού Εσωτερικών της Πορτογαλίας Άνα Πάουλα Ζακάρια η οποία τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η συζήτηση για το εν λόγω ζήτημα. Η Ζακάρια σημείωσε «χρειάζεται να συνεχίσουμε τη συζήτηση γιατί ένα πιστοποιητικό μπορεί να αποτελέσει απόδειξη ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί, αλλά το δεύτερο επίπεδο της συζήτησης είναι τι μπορείς να κάνεις με αυτή την απόδειξη».

«Από τη μία πλευρά μπορείς να πεις ότι έχεις αυτό το πιστοποιητικό που αποδεικνύει ότι έχεις εμβολιαστεί, αυτό είναι όλο και μετά πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με αυτό. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που χρειάζονται επιπλέον συζήτηση» σημείωσε.

Την πρόταση Μητσοτάκη για τα ταξίδια απέρριψε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, λέγοντας «δεν είναι καλό να χωρίσουμε την Ευρώπη στα δύο». «Δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα. Πρέπει να υπάρχει πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται για ιατρικούς λόγους, όχι για ταξίδια», δήλωσε ο Γοχάνις, ο οποίος θεωρείται στενός σύμμαχος της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ.

«Αυτά είναι σημαντικά δεδομένα για τον οικογενειακό γιατρό ή όποιον ασχολείται με κάποιον σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, η χρήση αυτών των πιστοποιητικών για να χωρίσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης στα δύο, εμένα δεν μου φαίνεται καλή» επισήμανε.

Επιφυλάξεις έχει εκφράσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που καλεί τα κράτη να μην εισάγουν απαιτήσεις απόδειξης εμβολιασμού ή ασυλίας για διεθνή ταξίδια ως προϋπόθεση εισόδου σε μια χώρα καθώς «εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα κάποια κρίσιμα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στη μείωση της μετάδοσης».

«Δεν είναι διαβατήριο»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης επισήμανε ότι «το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι passport, διαβατήριο. Το λέω αυτό, γιατί έχει ακουστεί ότι θα επιβάλλεται για να μετακινηθεί κάποιος από τη μία χώρα στην άλλη. Όχι, δεν θα επιβάλλεται.

»Αυτό που έχουμε προτείνει θα είναι απλά κωδικοποίηση με έναν τέτοιο τρόπο, για όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε, όταν κάποιος μετακινείται από μια χώρα στην άλλη, αντί να έχει κάνει ένα τεστ covid, να δείχνει το πιστοποιητικό και να μπορεί άνετα και με λιγότερη γραφειοκρατία να μετακινείται. Αυτό έχουμε ζητήσει και πιστεύουμε ότι μπορεί ως λύση να προωθηθεί και να αποτελέσει μια κοινή κωδικοποίηση για όλες τις χώρες της Ευρώπης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ