ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Συναίνεση για την επέκταση χωρικών υδάτων και στο βάθος οι... Πρέσπες

Βουλή: Συναίνεση για την επέκταση χωρικών υδάτων και στο βάθος οι... Πρέσπες
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ INTIME

Με «όπλο» της την ευρύτατη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας με την προμήθεια των 18 Rafale, προσέρχεται στο νέο γύρο διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα η Αθήνα, με τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής να εκπέμπει το καθαρό μήνυμα ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη κι αλλού στο χρόνο και υπό τις συνθήκες που η κυβέρνηση επιλέξει.

«Το μήνυμα στέλνεται και προς Ανατολάς και σε όλους εκείνους που με λεονταρισμούς επιχειρούν να στερήσουν από τη χώρα ότι προβλέπουν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου», είπε.

Στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου που στηρίζεται απ΄όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ που θα δηλώσει «παρών», οι συναινετικοί τόνοι δεν απέτρεψαν τις αψιμαχίες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για χειρισμούς προηγούμενων κυβερνήσεων στα εθνικά θέματα και τη στάση της αντιπολίτευσης. Οι τόνοι ανέβηκαν στις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών με τον παραλληλισμό Τσίπρα των επεισοδίων στο Καπιτώλιο με τις διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών να πυροδοτούν ένταση και αντεγκλήσεις.

«Η ελληνική κοινωνία βλέποντας τις σκηνές Καπιτωλίου θυμήθηκε το 2011 όταν η πάνω και κάτω πλατεία επιδόθηκε σε επικίνδυνο λαϊκισμό με βιτριόλι και κρεμάλα και εσάς ως νέος καβαλάρης του νέου αντισυστημικού μετώπου. Εσείς καβαλήσατε το κύμα αυτό όχι μόνο λαϊκισμού τοξικού λόγου της περίπου κανονικοποίησης βίας και κατασυκοφάντησης αντιπάλων. Η πάνω και κάτω πλατεία ενώθηκαν πολιτικά το 2015 και ανέλαβαν την εξουσία γι΄ αυτό και κυβερνήσατε με τον κ. Καμμένο χωρίς καμία δυσκολία», ήταν η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη που κάλεσε ακόμη, τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση σε όσα αναφέρει ο Νίκος Κοτζιάς στο βιβλίο του ότι ως πρωθυπουργός έκανε πίσω στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης φοβούμενος τη στάση της Τουρκίας. «Είστε κυνηγημένος από το φάντασμα των ανεκπλήρωτων προσδοκιών σας», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να σηκώσει το γάντι υποστηρίζοντας πως το κοινό χαρακτηριστικό της ελληνικής Βουλής το 2018 και το 2019 για τη συμφωνία των Πρεσπών που η κυβέρνηση σήμερα όχι μόνον τηρεί αλλά και τιμάει, κατά δήλωση στελεχών της ΝΔ, και των όσων συνέβησαν στην αμερικανική πρωτεύουσα ήταν ότι η «ακροδεξιά ήταν εκεί, ήταν και εδώ».

Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρά τα όσα διατυπώνει σήμερα, δεν έπραξε τίποτα για την επέκταση των χωρικών υδάτων, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πώς όταν ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε από τον Νίκο Κοτζιά για την προετοιμασία που είχε γίνει και ετοιμάστηκε το αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα. Δόθηκε μάλιστα, -όπως είπε- εντολή στον Γιώργο Κατρούγκαλο να ετοιμάσει το νόμο και να πάει στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερώσει τα κόμματα, όμως ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος φρέναρε την ψήφιση του, λέγοντας «μην τολμήσετε να το φέρετε και να δεσμεύσετε τη χωρά σε προεκλογική περίοδο».

Η φράση του αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους σχολίασε πως ο κ. Τσίπρας είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο έγινε 19 Απριλίου. «Όμως οι ευρωεκλογές έγιναν 23 Μαΐου. Τι θα έπρεπε να πούμε, ναι;», ανέφερε.

Περνώντας στην αντεπίθεση ο πρωθυπουργός από την πλευρά του επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν επεδίωξε συναίνεση στη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς στόχος του ήταν να διχάσει τη ΝΔ και σχολίασε πως το μεγάλο κεφάλαιο της διακυβέρνησης Τσίπρα φέρει τον τίτλο «θέλατε αλλά δεν προλάβατε».

Διάθεση θριαμβολογίας καταλόγισε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματά, ασκώντας κριτική στη ΝΔ ότι αφενός καθυστέρησε στην απόφαση για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και αφετέρου ότι δεν γίνεται ολοκληρωμένα αφού δεν υπάρχει αντίστοιχη επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης. Ενόψει μάλιστα, της έναρξης των διερευνητικών επαφών, ζήτησε σαφές χρονοδιάγραμμα, σημειώνοντας καυστικά πως «ίσως μετά από 10 μήνες ζυμώσετε στο μυαλό σας τις προτάσεις και επανέλθετε να μας πείτε ότι έχουμε δίκαιο». Σχολιάζοντας τις αναφορές στις αντιδράσεις της πλατείας, είπε ότι η δημαγωγία και ο λαϊκισμός του 2011 με το αντιμνημόνιο φούντωσε τον χώρο της οργής και σε αυτό πρωτοστάτησαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη του νέου γύρου διαλόγου με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε τους χειρισμούς Δένδια σε όλη τη βεντάλια θεμάτων που χειρίζεται και επεσήμανε πως η Ελλάδα προσέρχεται με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση αλλά μηδενική αφέλεια για τη μια και μόνη διαφορά, ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους πως «καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά εθνική κυριαρχία και δικαιώματα της χώρας».

Θολά σημεία εντοπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να χαιρετίζει μεν την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο και να δηλώνει πως στηρίζει τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, εγκαλώντας ωστόσο, την κυβέρνηση για έλλειψη «σοβαρής εθνικής στρατηγικής» που εγκυμονεί μεγάλους εθνικούς κινδύνους.

Κάλεσε μάλιστα, τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνουν αυτοκριτική για να μην συνεχιστούν -όπως είπε- εγκληματικά λάθη του παρελθόντος τώρα που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης. «Πως δικαιολογούνται όλα αυτά με τους σημερινούς διθυράμβους και χειροκροτήματα;» διερωτήθηκε και μίλησε για «αλά καρτ» στάση της ΝΔ στα εθνικά θέματα με βάση «εσωκομματικές επιδιώξεις».

Έλλειμμα εθνικής στρατηγικής καταλόγισε στην κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά και υποστήριξε πως «όταν υπάρχει αρραγές εθνικό μέτωπο, μπορεί η Ελλάδα να εκπέμπει αποφασιστικότητα και πυγμή». Επέστησε την προσοχή για το ενδεχόμενο να επιρρίψει η Τουρκία στην Ελλάδα ευθύνες τυχόν αδιεξόδου στις συζητήσεις. «Δεν επιτρέπεται να συγχέονται οι διερευνητικές με την διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση μπορεί να αρχίσει μόνον όταν προσδιοριστούν με σαφήνεια στις διερευνητικές οι εκατέρωθεν προσεγγίσεις επί της μίας και μόνης διαφοράς, αλλά και συμφωνηθεί το πλαίσιο επίλυσης, που είναι αποκλειστικά οι προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

»Εφόσον το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας γίνει αμοιβαία δεκτό ως το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, τότε, στην συνέχεια, η διαπραγμάτευση θα καταλήξει είτε σε συμφωνία οριοθέτησης, είτε -σε περίπτωση αποκλινουσών θέσεων και ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου- σε ειδική συμφωνία/συνυποσχετικό περί παραπομπής της οριοθέτησης στη Διεθνή Δικαιοσύνη, στην Χάγη», είπε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

Διάλογος με προαπαιτούμενα από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να υπάρξει», υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και σχολιάζοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού σε μεγάλωμα των συνόρων μας, με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, είπε: « Σιγά μην πήραμε και την Πόλη». Διερωτήθηκε ακόμη, γιατί δεν προχωρήσαμε πέραν του ακρωτηρίου Ταίναρο, «λες κι έχει καρχαρίες πιο κάτω».

Με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο προβλέπει μεταβολή/ αύξηση της επικράτειας απαιτείται σύμφωνα με το Σύνταγμα ονομαστική ψηφοφορία. Όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ που δηλώνει "παρών", στηρίζουν. ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψηφίζουν το άρθρο 4 για την αλιεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ