ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο εμβολιασμού

Σκουρλέτης: Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο εμβολιασμού
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με τους σημερινούς ρυθμούς εμβολιασμού δεν είναι εφικτός ο στόχος για κάλυψη του 70% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, δήλωσε σήμερα ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Mega, είπε μεταξύ άλλων:

«Το χρονοδιάγραμμα προφανώς, απ’ ότι φαίνεται, δεν εξελίσσεται με βάση αυτά που έλεγε, δεν ξέρω γιατί τα έλεγε, η ίδια η κυβέρνηση. Το 70% του ελληνικού πληθυσμού μας έλεγαν, πριν από λίγο καιρό, ότι θα έχει εμβολιαστεί έως το τέλος του καλοκαιριού. Με βάση τους 8.000 εμβολιασμούς που είπατε πριν από λίγο, αυτό δεν επιτυγχάνεται. Θα μου πείτε, βεβαίως, ότι θα υπάρξουν περισσότερα εμβόλια, θα υπάρξει έγκριση και άλλων εμβολίων. Αυτά, όμως, απαιτούν να υπάρξει ένας πολύ συγκεκριμένος σχεδιασμός, που για την ώρα φαίνεται ότι είναι ελλιπής.»

Προσέθεσε ότι:

«Τα εμβολιαστικά κέντρα μέσα στα νοσοκομεία, -δεν ξέρω αν είναι αναγκαίο αυτό να γίνει σε πρώτη φάση- σίγουρα δεν μπορεί να είναι ο κανόνας μέχρι τέλους. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, έτσι ώστε να έχουμε ένα αποκεντρωμένο σύστημα εμβολιασμού και ακόμη δεν έχουν απαντηθεί τα στοιχειώδη. Ποια είναι τα στοιχειώδη; Τι θα γίνει με τα νησιά; Στην Ελλάδα αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι η νησιωτικότητα».

Τόνισε δε ότι: «Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που είπε ο κ. Μητσοτάκης. Καταρχάς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ενδοιασμούς αν θα πρέπει να το κατοχυρώσουμε. Διότι εσείς που είστε νέος στην ηλικία και έτσι όπως πάνε τα πράγματα θα εμβολιαστείτε τον Μάιο – Ιούνιο, αν δεν έχετε το πιστοποιητικό, θα σας απαγορεύεται να ταξιδέψετε. Και έχουμε το δεδομένο ότι ο εμβολιασμένος, απ’ ότι λένε αυτή τη στιγμή οι γιατροί, μεταφέρει τον ιό. Μπορεί οι ίδιοι να είναι προστατευμένοι, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι αυτός που έχει εμβολιαστεί δεν το μεταφέρει».

Οι πατέντες

Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ακόμα ότι:

«Η ανάγκη πολλών εμβολίων, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, θέτει μετ’ επιτάσεως το θέμα μιας διαφορετικής προσέγγισης σε αυτό που ονομάζουμε πατέντα. Τι είναι η πατέντα; Τα δικαιώματα της εταιρείας τα οποία είναι κατοχυρωμένα για δέκα ή είκοσι χρόνια. Για δέκα ή είκοσι χρόνια, χάριν των προσδοκώμενων κερδών της εταιρείας, η οποία έχει χρηματοδοτηθεί με δημόσιο χρήμα, αυτή θα αποφασίζει για το δικαίωμα στη ζωή που θα έχουν οι μελλοντικά εμβολιαζόμενοι. Προκρίνουμε έτσι, τη λειτουργία της αγοράς έναντι του δικαιώματος στη ζωή»

Υπάρχει προηγούμενο; Με το AIDS έσπασαν την πατέντα η Νότια Αφρική και η Ινδία. Πήγαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν, ακριβώς διότι πάνω από όλα υπάρχει το δικαίωμα στη ζωή. Δεν προτείνω κάτι αντισυμβατικό. Προτείνω μια πανευρωπαϊκή κινητοποίηση έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος παγκόσμιας συνεννόησης για πρόσβαση στην πατέντα. Δεκαεννέα εργοστάσια σήμερα στην Ευρώπη μπορούν να παράξουν εμβόλια.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ