ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα σελίδα στις ΗΠΑ: Τι φέρνει ο Τζο Μπάιντεν στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Νέα σελίδα στις ΗΠΑ: Τι φέρνει ο Τζο Μπάιντεν στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις
AP Photo/Alex Brandon, Pool

Παράλληλα με την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, η αμερικανική πρεσβεία οργάνωσε εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ είπε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις:

«Γνωρίζω ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος Μπάιντεν, η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Χάρις, ο προτεινόμενος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν και η υπόλοιπη κυβέρνηση Μπάιντεν θα έχουν ισχυρή δέσμευση στη συμμαχία μας με την Ελλάδα, προωθώντας τους στόχους του Στρατηγικού μας Διαλόγου, συνεργαζόμενοι στην παγκόσμια μάχη ενάντια στον κορωνοϊό και την αναβάθμιση της διμερούς μας σχέσης σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Η ομάδα Εθνικής Ασφαλείας του εκλεγμένου Προέδρου, επίσης, έχει μεγάλη εμπειρία από την περιοχή και είναι βαθιά δεσμευμένη στη διατλαντική σχέση μας.»

Οι σταθερές

Κάθε πρόεδρος των ΗΠΑ αφήνει το δικό του αποτύπωμα στην ακολουθούμενη πολιτική. Ωστόσο, στην εξωτερική πολιτική μιας αυτοκρατορίας υπάρχουν σταθερές που δεν αλλάζουν οποίος και αν είναι ο πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά τα δικά μας που μας ενδιαφέρουν άμεσα, οι σταθερές αυτές είναι:

-Η διατήρηση ισχυρής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη νευραλγικής σημασίας βάση της Σούδας.

-Η αναχαίτιση της ρωσικής (σοβιετικής παλιότερα) επιρροής.

-Η διατήρηση στάσης ουδετερότητας έναντι των ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης.

-Η αποφυγή με κάθε μέσο ενός ελληνοτουρκικού πολέμου.

Η προεδρία Τραμπ

Μια διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι κατά την προεδρία Τραμπ οι ΗΠΑ ήταν λιγότερο παρεμβατικές όπου δεν διακυβεύονταν άμεσα κρίσιμα στρατηγικά συμφέροντά τους. Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία το ρόλο του διαμεσολαβητή στα ελληνοτουρκικά έχει αναλάβει η Γερμανία και όχι οι ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ είχει εκφραστεί προσωπικά με θετικό τρόπο για τον Ταγίπ Ερντογάν, ερχόμενος ακόμη και σε διάσταση απόψεων με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο. Είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του ότι ως πρόεδρος «αντιμετωπίζεις ανθρώπους που είναι πολύ έξυπνοι. Αντιμετωπίζεις σκακιστές παγκόσμιας κλάσης ανάμεσα στους ηγέτες αυτών των χωρών. Τα ξέρω όλα. Τα πάμε πολύ καλά με όλους αυτούς, τον Ερντογάν της Τουρκίας.»

Οι υποσχέσεις

Από την άλλη μεριά, η καμπάνια του Τζο Μπάιντεν εξέδωσε ειδική ανακοίνωση για της ελληνοαμερικανικές σχέσεις, κάτι ου δεν έκανε η καμπάνια Τραμπ . Στην ανακοίνωση περιέχονταν οι εξής υποσχέσεις:

-«Ο Τζο Μπάιντεν θα συνεργαστεί με τη στενή σύμμαχό μας στην Ελλάδα για να προωθηθεί η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

-Σε αντίθεση με τον πρόεδρο Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν θα αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ή τις συμμαχικές δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ, όπως οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

-Ο Τζο Μπάιντεν θα εργαστεί μέσω της διπλωματίας για να δώσει λύση στο Κυπριακό.

-Ο Τζο Μπάιντεν θα συνεχίσει να είναι μια ισχυρή φωνή για τη θρησκευτική ελευθερία παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.»

Τώρα θα δούμε, τι ακριβώς θα πράξει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ