ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Στις διερευνητικές επαφές συζητάμε με την Τουρκία μόνο για την ΑΟΖ

Κυβέρνηση: Στις διερευνητικές επαφές συζητάμε με την Τουρκία μόνο για την ΑΟΖ
ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ

Δύο φορές σήμερα η κυβέρνηση ξεκαθάρισε το πώς βλέπει την ατζέντα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, οι οποίες ξαναρχίζουν στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης δήλωσε:

«Η θέση μας είναι πολύ συγκεκριμένη. Θα συζητήσουμε αποκλειστικά το θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.»

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου δήλωσε ότι οι διερευνητικές επαφές είναι άτυπες, μη δεσμευτικές, εμπιστευτικές συζητήσεις προκειμένου να διερευνηθούν τα σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού, που στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο κ. Παπαπαϊωάννου είπε ακόμα ότι στις διερευνητικές επαφές δεν θα συζητηθούν θέματα εθνικής κυριαρχίας όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Χωρίς ξένη διαμεσολάβηση

Επιπλέον, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες θα γίνουν χωρίς ξένη διαμεσολάβηση.

Ο κ. Παπαϊωάννου είπε η Ελλάδα δεν χρειάζεται τη διαμεσολάβηση τρίτων για να μιλάει με την τουρκική πλευρά, επισημαίνοντας πως οι επαφές είναι μεταξύ των δύο πλευρών και δεν υπάρχει ανάγκη διαμεσολάβησης τρίτων. «Μιλάμε απευθείας» ανέφερε.

Σε ανάλογο τόνο και ο Χρήστος Ταραντίλης:

«Προσβλέπουμε σε μια συνεργασία, σε μια έντονη παρουσία της Αμερικής στην περιοχή μας. Ο Joe Biden είναι ένας Πρόεδρος Η.Π.Α. που γνωρίζει άριστα τα θέματα της περιοχής μας. Οι διερευνητικές θα γίνουν. Υπάρχει, όπως σας έχω πει, συγκεκριμένο πλαίσιο. Το πλαίσιο είναι να γίνουν συζητήσεις, έτσι ώστε να βρούμε κοινά σημεία σύγκλισης, για μια επόμενη τυχόν διαπραγμάτευση, στην οποία θα μιλήσουμε για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.»

«Μπηχτές» με ΣΥΡΙΖΑ

Στη σημερινή ενημέρωση δεν έλειψαν και οι μπηχτές μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την ενημέρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε:

«Ο διπλωματικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα, ο κ. Καλπαδάκης, έχει ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο των συνομιλιών στο Βερολίνο από την κυρία Σουρανή. Το γεγονός ότι ο κ. Κατρούγκαλος δεν το γνωρίζει, είναι εσωτερικό θέμα του ΣΥΡΙΖΑ.»

Απαντώντας, η Κουμουνδούρου έκανε το εξής σχόλιο:

«Εχθές, 20 Ιανουαρίου του 2021, το διπλωματικό γραφείο του Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημερώθηκε από το διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού για τη διαπραγμάτευση Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας, που διεξήχθη το καλοκαίρι στο Βερολίνο, για τη θετική έκβαση που είχε πάρει στην πρώτη φάση της και την αρνητική της κατάληξη.

Υπογραμμίζεται ότι η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε αφού ο κ Κατρούγκαλος είχε ζητήσει, για πολλοστή φορά, να υπάρξει διαφάνεια και σοβαρή ενημέρωση επί του ζητήματος και όχι μισόλογα. Το γεγονός ότι ο κ. Ταραντίλης δεν το γνωρίζει είναι εσωτερικό θέμα της Κυβέρνησης, όπως και πολλά άλλα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ