ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Αναζητείται «πυξίδα» για εμβόλια και μεταλλάξεις – Στις «ράγες» η πρόταση Μητσοτάκη

Σύνοδος Κορυφής: Αναζητείται «πυξίδα» για εμβόλια και μεταλλάξεις – Στις «ράγες» η πρόταση Μητσοτάκη
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τα ζοφερά χρώματα στον καμβά της πανδημίας του κορωνοϊού και της πορείας που διαγράφει στη Γηραιά Ήπειρο και η έκδηλη ανησυχία των ηγετών για την εμφάνιση ενός τρίτου, σφοδρότερου κύματος, μαζί με τους φόβους για κάμψη στην ταχύτητα των εμβολιασμών, συνέθεσαν το περιβάλλον στο οποίο διεξήχθη η τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ανησυχία για μεταλλάξεις - εμβόλια

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece από παρατηρητές που παρακολούθησαν και από τις δυο πλευρές του ψηφιακού τραπεζιού, τόσο την προεργασία όσο και τα διαμειβόμενα - κατά τη διάρκεια της πολύωρης βιντεοσυνάντησης- παρά την παραδοχή για επείγουσα δράση μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των μεταλλάξεων του νέου κορωνοϊού, η λήψη άμεσων αποφάσεων δεν κατέστη εφικτή.

Έτσι, θα απαιτηθεί ακόμη ένα ραντεβού ώστε να εξευρεθεί η… πυξίδα ασφαλείας με τις συντεταγμένες να βρίσκονται ήδη πάνω στο τραπέζι.

Οι προτάσεις θέλουν εξτρά περιορισμούς στα σύνορα και τα μη απαραίτητα ταξίδια, καλύτερη παρακολούθηση των μεταλλάξεων και βελτίωση του συντονισμού των lockdown.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην επίλυση των αβεβαιοτήτων που δημιουργεί στην τροφοδοσία των εμβολίων η ενημέρωση της Pfizer την περασμένη εβδομάδα για προσωρινή μείωση, που επηρεάζει συνολικά τον ευρωπαϊκό προγραμματισμό.

Σε συνδυασμό με τις χαμηλές ταχύτητες στην έγκριση των εμβολίων, με το «πράσινο φως» να έχει ανάψει μόνο σε δυο από τα έξι συνολικά εμβόλια, δημιουργείται ένα επικίνδυνο κοκτέιλ που διακινδυνεύει την πορεία των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού.

Στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε από κοινού με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz και την πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen, την ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Τέθηκε δε, ως παράδειγμα το εμβόλιο που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει εφεξής να φροντίσει να οδηγεί τις εξελίξεις στο μέτωπο των αδειοδοτήσεων.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στην έγκριση εμβολίων που είναι μονοδοσικά ή δεν απαιτούν συνθήκες βαθιάς ψύξης.

Με την αξιοποίηση της συγκεκριμένης κατηγορία, όπως επισημαίνεται, μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού.

Ευρωπαϊκές πηγές μάλιστα έλεγαν στο CNNGreece, ότι υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν χρησιμοποιήσει όλες τις δόσεις, χωρίς όμως να έχουν κρατήσει τις αντίστοιχες εφεδρείες για την δεύτερη δόση.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία των τριών ηγετών δεν αποσκοπεί στην άσκηση πολιτικής πίεσης στον EMA, αλλά στην παράκαμψη χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων που λαμβάνονται βάσει απτών επιστημονικών δεδομένων.

«Πανευρωπαϊκή πίεση στις εταιρείες για τα εμβόλια»

Στις παρεμβάσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο τρίμηνο του 2021, τονίζοντας ότι στον αγώνα κατά της Covid-19 δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί χρόνος.

«Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να πιέζουν τις εταιρίες να τηρούν τα χρονοδιαγράμματα», φέρεται να ανέφερε απευθυνόμενος προς τους ευρωπαίους ομολόγους του, ο κ. Μητσοτάκης.

Από την Αθήνα μάλιστα υπενθυμίζεται εμφατικά ότι υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πιστοποιητικό εμβολιασμών: «Θα μπει το νερό στ’αυλάκι»

Αντικείμενο της συζήτησης των Ευρωπαίων ηγετών ήταν και η πρόταση Μητσοτάκη για την θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του.

Αυτό προκειμένου να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία, ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να συζητήσει τη χρήση του όταν θα έχει πια αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.

Δίπλα στην ελληνική ιδέα την υλοποίηση της οποίας μεταθέτουν για αργότερα ορισμένα από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στοιχίζονται χώρες από τον ευρωπαϊκό νότο αλλά και τον βορρά όπως η Αυστρία.

Σε κάθε περίπτωση η ίδια ευρωπαϊκή πηγή τόνιζε προς το CNN Greece ότι παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται, η πρόταση του πρωθυπουργού, απολαμβάνει της στήριξης της Κομισιόν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Θα μπει το νερό στο αυλάκι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ