ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας δίνει εκλογικό σήμα – Ξεκινάει η μάχη του σταυρού στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τσίπρας δίνει εκλογικό σήμα – Ξεκινάει η μάχη του σταυρού στον ΣΥΡΙΖΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μπει πλέον σε τροχιά εκλογικής προετοιμασίας.

Η εκτίμηση που έχει κυριαρχήσει στην Κουμουνδούρου, είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το πρώτο παράθυρο ευκαιρίας που θα ανοίξει η υποχώρηση της πανδημίας, θα στήσει κάλπες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν πλέον τη διενέργεια πρόωρων εκλογών ακόμα και πριν το φθινόπωρο, στις αρχές του καλοκαιρού ή το τέλος της άνοιξης.

Τα τέσσερα στοιχεία

Η εκτίμηση ότι έρχονται σύντομα εκλογές στηρίζεται σε τέσσερα στοιχεία:

Πρώτον, πέρα από τον ανασχηματισμό, δεν έχουν διαφύγει της προσοχής του επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ οι «προεκλογικές» κινήσεις που κάνουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στις εκλογικές περιφέρειες. Επίσης, η σημειώνεται η σπουδή που επιδεικνύει η κυβέρνηση στο νομοθετικό έργο.

Δεύτερον, θεωρείται ότι η οικονομική κρίση έχει βγει εκτός ελέγχου, λόγω της ολιγωρίας και των ιδεολογικών επιλογών της κυβέρνηση. Αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υιοθετήσει ένα νέο πρόγραμμα «μνηνονιακών περικοπών». Ήδη επιχειρείται η συρρίκνωση των ενισχύσεων για την πανδημία.

Τρίτον, σιγά-σιγά η κοινωνία θα βιώσει τις ολέθριες, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας που θα οδηγήσει σε κύμα πλειστηριασμών Πρώτης Κατοικίας.

Τέταρτον, η εύθραυστη ισορροπία στην κορυφή της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να διαρραγεί από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μεγάλη έμφαση σε αυτό που ονομάζουν διαφοροποίηση Δένδια για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.

Κρίνουν μάλιστα ότι ο υπουργός Εξωτερικών είναι το πρόσωπο της επόμενης μέρας στη συντηρητική παράταξη.

Εκλογικό σήμα

Στη σημερινή συνέντευξή του στους Τάκη Χατζή και Νίκο Παναγιωτόπουλο για την εφημερίδα Νεολόγος της Πάτρας, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε σαφές εκλογικό σήμα σε τρία επίπεδα.

-Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι:

«Η καταστροφική διαχείριση της κυβέρνησης, φέρνει ξανά τη χώρα σε δυσμενέστατη κατάσταση. Καταφέραμε το 2018 να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, τιμώντας τις θυσίες και τη σκληρή προσπάθεια των Ελλήνων. Όμως σήμερα, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, η Νέα Δημοκρατία μας φέρνει ξανά στο χείλος της καταστροφής. Είναι ίδιον της Δεξιάς να προσπαθεί να αποδρά από τις ευθύνες της όταν τα κάνει μπάχαλο. Επομένως, δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα.»

-Έκανε ένα πολύ προσεκτικό άνοιγμα στη Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ. Ο Αλέξης Τσίπρας εξήρε την προσφορά του Γιώργου Γεννηματά: «Η γέννηση του ΕΣΥ στην Ελλάδα που συντονίστηκε τότε από τον αείμνηστο Γ. Γεννηματά, ήταν ένα ιστορικό βήμα που ευτυχώς μέχρι και σήμερα, παρά τις άοκνες προσπάθειες συντηρητικών κυβερνήσεων να το διαλύσουν, στέκει ακόμα ισχυρό στην υπηρεσία του πολίτη.» Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση αν θα πάρει πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Τσίπρας προχώρησε ένα πολύ προσεκτικό πολιτικό νεύμα:

«Η ζημιά που προκαλεί μια ακραία αυταρχική και συντηρητική κυβέρνηση στον τόπο, μεγαλώνει κάθε μέρα που περνά. Σε αυτές τις συνθήκες, όποιος πραγματικά αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα δε μπορεί να κυβερνάται από ανθρώπους που θέλουν να διχάσουν και να διαιρέσουν έναν ολόκληρο λαό, για να τον φέρουν ξανά σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και απόγνωσης, έχει ευθύνη να μπει συμμέτοχος στη μεγάλη προσπάθεια για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση με επίκεντρο τον άνθρωπο και με σχέδιο για ένα νέο, δίκαιο και σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο. Μένει να φανεί πόσοι το αντιλαμβάνονται και ποιοι είναι τελικά διατεθειμένοι να βάλουν πλάτη σε μια τέτοια προσπάθεια.»

-Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε πολύ χαμηλούς τόνους απέναντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι το σπίτι κάθε αριστερού, κάθε προοδευτικού και δημοκρατικού πολίτη αυτής της χώρας. Οι αρχές και οι αξίες του πηγάζουν από μια βαθιά πίστη ότι αυτός ο τόπος μπορεί και πρέπει να προοδεύει και να εξελίσσεται κόντρα στη συντήρηση, την αδικία και την οπισθοδρόμηση της Δεξιάς.

Τα δήθεν εσωκομματικά μέτωπα είναι κατασκευάσματα αυτών που πιστεύουν στα κόμματα – νεκροταφεία ιδεών. Θα ήταν αφύσικο άλλωστε, σε μια τέτοια συγκυρία στην Ελλάδα και διεθνώς, όπου η πανδημία έχει αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων, ένα πολιτικό κόμμα του δικού μας χώρου να μη συζητά, να μην επερωτά, να μη σταματά να αναζητά διαρκώς τρόπους ώστε να κάνει την πολιτική του πιο αποτελεσματική και χρήσιμη για την κοινωνία.»

Η μάχη του σταυρού

Παράλληλα με τον κεντρικό σχεδιασμό του κόμματος, έχει ξεκινήσει η μάχη του σταυρού. Πρωτοκλασάτα στελέχη, νυν και πρώην βουλευτές αναζητούν τοπικά ερείσματα και διαμορφώνουν συμμαχίες για να διεκδικήσουν την εκλογή τους με καλύτερους όρους. Πέρα από τις προσωπικές φιλοδοξίες, η μάχη του σταυρού αποκτάει έναν πιο ευρύ πολιτικό χαρακτήρα που σχετίζεται με τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Κεντρικός στόχο των προεδρικών είναι η εκλογή μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας με όσο δυνατόν λιγότερα μέλη του «ιστορικού ΣΥΡΙΖΑ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ