ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί «ειδικούς», αλλά όχι απαραίτητα «κόκκινους»

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί «ειδικούς», αλλά όχι απαραίτητα «κόκκινους»
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

 Το «κόκκινοι και όχι ειδικοί» ήταν ένα μαοϊκό σύνθημα που είχε γίνει ένα διάστημα αρκετά δημοφιλές στο φοιτητικό κίνημα της Δύσης.

Το μήνυμά του ήταν ότι η πολιτική στράτευση είχε μεγαλύτερη σημασία από την επιστημονική εξειδίκευση.

Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να αντιστρέφει τις προτεραιότητες. Με το νέο μητρώο στελεχών που διαμορφώνει, η Κουμουνδούρου αναζητεί τεχνοκράτες κι επιστήμονες, χωρίς προαπαιτούμενο την πολιτική στράτευσή τους.

Μια ιδέα Μητσοτάκη

Η ιδέα για το μητρώο στελεχών δεν ανήκει βέβαια στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος τη λάνσαρε όταν βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Σκοπός του προέδρου της ΝΔ ήταν από τη μια μεριά να ανανεώσει το στελεχιακό δυναμικό του και από την άλλη, να δείξει έμπρακτα στην κοινωνία ότι θα αποφύγει την κομματική διαχείριση του κράτους μετά την εκλογική νίκη του.

Ωστόσο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν κριτική στον πρωθυπουργό για προσχηματική κι επικοινωνιακή χρήση του μητρώου στελεχών. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι πέρα από 3-4 στελέχη που ήθελα να προωθήσει, ο πρωθυπουργός στελέχωσε τον κρατικό μηχανισμό από τη δεξαμενή της κομματικής επετηρίδας, αποκλείοντας εντέλει τους τεχνοκράτες του μητρώου. Προσθέτουν δε ότι αυτή η στάση του κ. Μητσοτάκη έχει προκαλέσει απογοήτευση και δυσαρέσκεια στους επιστήμονες που είχαν πιστέψει στην πρωτοβουλία.

Οι λίστες

Ασχέτως με την κριτική που ασκεί στον κ. Μητσοτάκη, το γεγονός ότι εντέλει ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί μια νεοδημοκρατική ιδέα, είναι ενδεικτικό των μετατοπίσεων που συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το project μητρώο στελεχών έχει ξεκινήσει. Είναι διαδοχικές οι συσκέψεις, προκειμένου να καταρτιστούν λίστες επιστημόνων και τεχνοκρατών οι οποίοι θα ενδιαφέρονταν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεργασία δεν συνεπάγεται αυτομάτως κομματική ένταξη. Μπορεί να περιοριστεί στη συνεισφορά ενός θεωρητικού κειμένου ή τη στελέχωση μια ομάδας εργασίας. Είναι προφανές, ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης, όπως λένε τουλάχιστον στην Κουμουνδούρου, τα μέλη του μητρώου θα στελεχώσουν και κρατικές θέσεις.

Οι λίστες οι οποίες καταρτίζονται, περιλαμβάνουν:

-Ανθρώπους που έχουν προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη διαδικασία διεύρυνσης.

-Στελέχη με δυναμική παρουσία σε κοινωνικούς χώρους.

-Επιστήμονες και τεχνοκράτες που ξεχωρίζουν στους κλάδους τους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι για την ένταξη στο μητρώο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προαπαιτούμενα ούτε η ένταξη στα μαζικά σχήματα του κόμματος ούτε η συμμετοχή σε κάποιο κίνημα. Προφανώς απαιτείται μια ορισμένη «προοδευτική αντίληψη». Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί πρωτίστως αυτή τη στιγμή «ειδικούς» και όχι «κόκκινους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ