ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Σαμαρά: Ο Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός υπό κηδεμονία

ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Σαμαρά: Ο Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός υπό κηδεμονία
INTIME

Βολές κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, στην οποία εκφράζει την αντίθεσή του στην έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

«Ο κ. Σαμαράς με τη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής αποκαλύπτει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός υπό κηδεμονία», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση υπό τον τίτλο «ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό την ομηρία του κ. Σαμαρά», η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «τη μια ο κ. Σαμαράς τον αναγκάζει να κωλυσιεργεί σε σχέση με την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία εκθέτοντας τη χώρα, την άλλη του τραβάει το αυτί γιατί ξεκινάει διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «αυτή η ιδιότυπη ομηρία του πρωθυπουργού από τον κ. Σαμαρά και την ομάδα του, θα ήταν απλά θλιβερή αν δεν αφορούσε την εξωτερική πολιτική της χώρας, τον διάλογο με την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην πιο δύσκολη στιγμή τους».

Τονίζει ότι «η στρατηγική της χώρας σε σχέση με την Τουρκία δεν είναι θέμα που αφορά τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τα εθνικά μας συμφέροντα», για να υπογραμμίσει, τέλος, ότι «οι παλινωδίες, το κενό στρατηγικής και η διαρκής κυβερνητική κακοφωνία, βλάπτουν σοβαρά την εξωτερική πολιτική της χώρας».

«Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο»

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής, ο πρώην πρωθυπουργός τάσσεται κατά του «δόγματος του κατευνασμού» και σημειώνει πως η έναρξη των διερευνητικών επαφών ακυρώνουν κάθε συζήτηση για κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας.

Όπως εξηγεί, «η διεθνής κοινότητα δεν τιμωρεί μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι κινήσεις αυτές θα ακυρώσουν στην πράξη τις κυρώσεις που έχουν προαναγγείλει ότι θα επιβάλουν οι ΗΠΑ.

O Αντώνης Σαμαράς τάσσεται και κατά της προσφυγής στη Χάγη, καθώς όπως υποστηρίζει με αυτόν τον τρόπο «θα παραιτηθούμε εξ αρχής μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο».

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνει μια παλιότερη φράση του: «Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο» και την επαναδιατυπώνει, ως εξής: «Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις».

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρεται και στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι «το πρόβλημα που είχαμε, μετασχηματίστηκε σε άλλο, πιο επικίνδυνο».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ