ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διερευνητικές επαφές: Η ευκαιρία που βλέπει η Αθήνα - Η ανάλυση για την χρονική έκτασή τους

Διερευνητικές επαφές: Η ευκαιρία που βλέπει η Αθήνα - Η ανάλυση για την χρονική έκτασή τους
(AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Με θέα το Βόσπορο, στο σαράι των τελευταίων σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το ανάκτορο Ντολμαμπαχτσέ, θα ανοίξει η... αυλαία του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών.

Όπως σταθερά εκπέμπεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο αλλά και από όλες τις βαθμίδες των διπλωματικών διαύλων, η ελληνική αποστολή προσέρχεται «με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και με ελπίδες αλλά και με μηδενική αφέλεια».

Άλλωστε η επιμονή της Άγκυρας, να μεταβάλλει το προκαθορισμένο πλαίσιο των συνομιλιών, αξιώνοντας μια διευρυμένη ατζέντα, δεν επιτρέπει «ψευδαισθήσεις που πέφτουν στο κενό» όπως ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερών.

Όμως είναι σαφές ότι η Αθήνα δεν σκοπεύει να εμπλακεί στο παιχνίδι του «μουτζούρη» και να χρεωθεί μια αποχώρηση από τις συζητήσεις.

Διερευνητικές επαφές: Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών στο ραντεβού της Κωνσταντινούπολης

Άλλωστε, η επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών σε αυτήν την συγκυρία, όπως λέει στο CNN Greece κυβερνητική πηγή, αποτελεί μια ευκαιρία.

Σε αυτήν την αφετηρία, άλλωστε, η Αθήνα έχει διευρύνει τα διπλωματικά της ερείσματα, και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, από την ίδια πηγή ενημέρωσης «δεν είμαστε μόνοι μας».

Επιπλέον έχει μεγεθυνθεί η διπλωματική θωράκιση των εθνικών θέσεων και επιδιώξεων, με το αποτύπωμα που του διεθνούς δικαίου στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, που δημιουργούν οι συμφωνίες που έχει συνάψει η χώρα με την Ιταλία και την Αίγυπτο, αλλά και την επικείμενη επίλυση του ζητήματος με την Αλβανία.

Η θετική εξέλιξη φυσικά εξαρτάται από το εάν θα καταγραφεί σε αυτήν την φάση η «τουρκική διαλλαγή», όπως εξηγεί στο CNN Greece η ίδια κυβερνητική πηγή.

Σε κάθε περίπτωση, η βασική εκτίμηση που γίνεται αυτήν την στιγμή, θέλει την τουρκική τακτική να μην τινάζει κατευθείαν στον αέρα τις συνομιλίες.

Αντιθέτως, θεωρείται ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει να «τραβήξει τη χρονική διάρκεια και το εύρος τους», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Αυτή η πρόβλεψη μεταφράζεται σε ακόμη ένα ραντεβού σε ελληνικό έδαφος, τον ερχόμενο Φεβρουάριο και τις συνομιλίες να εκτείνονται ακόμη και σε βάθος εξαμήνου.

Στην επιλογή αυτής της κατεύθυνσης, συνηγορούν, κατά την ελληνική ανάλυση, η ανάγκη της τουρκικής ηγεσίας για έναν αντιπερισπασμό στο εσωτερικό μέτωπο, από την πίεση της πανδημίας.

Ακόμη, επισημαίνεται το ορόσημο της 25ης Μαρτίου, όταν και είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θεωρείται και η σύνοδος των κυρώσεων.

Επιπρόσθετα για την Άγκυρα υπάρχει η μεταβλητή της νέας αμερικανικής ηγεσίας.

Μετά την επιβολή των κυρώσεων για τους S-400, τα μηνύματα που εκπέμπονται από την αμερικανική διπλωματία, προμηνύουν οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον θα επηρεάζονται από το βαρομετρικό χαμηλό που επικρατεί το τελευταίο διάστημα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ