ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τριπλή ομηρία Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά

ΣΥΡΙΖΑ: Τριπλή ομηρία Μητσοτάκη  στα ελληνοτουρκικά
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με μπαράζ δηλώσεων αντέδρασε η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε στη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην Καθημερινή.

Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε τη διαφωνία του τόσο με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών όσο και με την προοπτική προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι: «Ο κ. Σαμαράς με τη συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής αποκαλύπτει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός υπό κηδεμονία.»

Από τη μεριά του, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε στο Mega ότι το άρθρο Σαμαρά «εξηγεί γιατί η ελληνική κυβέρνηση, όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν είχε μία σαφή στρατηγική για το που θέλει να το πάει σε σχέση με την Τουρκία».

Ο δε Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε στο Kontra ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται υπό την ομηρία του κ. Σαμαρά, που αμφισβητεί το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, ακόμη και την προσφυγή στη Χάγη».

Ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε:

«Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει σχέδιο για την εξωτερική πολιτική, όπως αποδεικνύουν οι παλινωδίες της και στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια και στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και όπως προκύπτει από το γεγονός ότι δεν έχει καν την ελάχιστη πολιτική συμφωνία στο κόμμα της ΝΔ».

Έλλειψη στρατηγικής

Αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ με την οποίο συνομίλησε το CNN Greece, έκανε λόγο για τριπλή ομηρία Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά. Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι όμηρος:

-Του Αντώνη Σαμαρά και των «εθνικιστικών απόψεων του».

-Της πιο σκληρής γραμμής για τις διερευνητικές επαφές που εκφράζεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

-Της έλλειψης στρατηγικής και τη λογικής του «βλέποντας και κάνοντας».

Σε ερώτηση για την ήπια αντιπολίτευση που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στα ελληνοτουρκικά, ο αξιωματούχος απάντησε ότι: «Δεν κάνουμε ήπια αντιπολίτευση. Κρατάμε υπεύθυνη στάση στα εθνικά θέματα. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο, αλλά όχι άνευ όρων και όχι αποκομμένο από μια ευρεία στρατηγική.»

Δεν στερείται σημασίας ότι ο συνομιλητής μας απέφυγε επιμελώς να κάνει ονομαστική αναφορά στον Νίκο Δένδια.

Στηρίζουμε τις διερευνητικές

Τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ συνόψισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε σημερινές δηλώσεις του. Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ανεπιφύλακτα την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, καθώς μόνο με τον διάλογο μπορούμε να φτάσουμε σε μια λύση της διαφοράς μας με την Τουρκία. Από την άλλη, αυτές ξεκινούν με ένα χάντικαπ: ο πρωθυπουργός δεν πέτυχε να εξασφαλίσει ένα πλαίσιο κυρώσεων που θα λειτουργούσαν ως εγγύηση ότι θα συζητήσει σοβαρά η Τουρκία και ότι δε θα ξαναγυρίσει στην επιθετική και προκλητική συμπεριφορά της προηγούμενης χρονιάς».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ