ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκό success story η προμήθεια εμβολίων παρά τις καθυστερήσεις

Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκό success story η προμήθεια εμβολίων παρά τις καθυστερήσεις

Στο διακύβευμα της περιόδου που ακολουθεί μετά την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην διαδικτυακή συζήτηση που διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum του Νταβός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι παρά τα προβλήματα που καταγράφονται στις παραδόσεις των εμβολίων εντέλει θα ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί από την άνοιξη, περι τον Μάρτιο – Απρίλιο, επιχειρηματολόγησε εκ νέου για την διευκόλυνση που πρέπει να απολαύουν οι ευρωπαίοι πολίτες για να ταξιδεύουν: «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ταξιδεύει ο κόσμος. Θέλουμε ο κόσμος να έρθει στην Ελλάδα. Και θέλουμε να έρχεται στην Ελλάδα με ασφάλεια. Γι' αυτό και αναλάβαμε την πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός ενώπιον του επικεφαλής της αμερικανικής επιτροπής λοιμοιξιωλόγων Άντονι Φάουτσι, υπογράμμισε τον κομβικό χαρακτήρα των εμβολιασμών: «Πολλά θα εξαρτηθούν από τον εμβολιασμό των πολιτών. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν φτιάξει τις υποδομές τους. Θα μπορουσάμε να παραδώσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα εμβόλια, απλώς δεν έχουμε μεγαλύτερη πρόσβαση σε αυτά». Χαρακτήρισε δε success story το σκέλος που αφορά στην ευρωπαϊκή κεντρική προμήθεια εμβολίων: «Παρά τις καθυστερήσεις πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή αγορά εμβολίων, είναι μια ιστορία επιτυχίας. Θα πιέσουμε τις εταιρείες να παραδώσουν ταχύτερα τα εμβόλια» είπε ο κ. Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην απόφαση για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και υποστήριξε ότι μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος του εμβολιασμού συγκεκριμένου ποσοστού του πληθυσμού το μοντέλο λειτουργίας θα είναι το τρέχον:«Μέχρι τότε θα είναι σταμάτα - ξεκίνα. Σας είπα ότι ανοίξαμε το λιανεμπόριο πριν από λίγες ημέρες. Παρακολουθουμε με προσοχή τα δεδομένα, αλλά ακόμη και έτσι αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό χτύπημα. Υποστηρίξαμε τις θέσεις εργασίας και θα συνεχίσουμε.»

Ερωτηθείς για την ελληνική στρατηγική αντιμετώπισης και των δυο κυμάτων της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Αν πάρεις μια τολμηρή απόφαση, και ειδικά επώδυνη για την οικονομία, πρέπει να την πάρεις νωρίς. Και να αξιοποιήσεις τον χρόνο για να χτίσεις το σύστημα υγείας. Κληρονομήσαμε ένα προβληματικό σύστημα υγείας. Διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ και ακόμη κι αυτό δεν είναι αρκετό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «Aυτό που μάθαμε είναι να ακούμε τους επιστήμονες αλλά και να εμπιστευόμαστε τους πολίτες. Μπορεί να μην ήταν πλήρως πειθαρχημένοι αλλά όταν τους εξηγήσαμε τι συμβαίνει, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι ανταποκρίθηκαν. Πολύ λίγοι αρνητές της μάσκας, και εξίσου λίγοι αντιεμβολιαστές.»

Αναφερόμενος στην αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο covid-19 λειτούργησε ως ένας επιταχυντής, προσθέτοντας ότι το νέο μοντέλο εστιάζει στην πρόληψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ