ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαγόρευση συναθροίσεων: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καλούν σε ανυπακοή

Απαγόρευση συναθροίσεων: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καλούν σε ανυπακοή
ΙΝΤΙΜΕ

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της εξ αριστερών αντιπολίτευσης στην κυβερνητική ανακοίνωση ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων.

Η δήλωση του υφυπουργού ΠΡΟΠΟ Λευτέρη Οικονόμου ότι η απαγόρευση δε στοχεύει στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης (Προπύλαια 12:00), δεν έπεισε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Να σημειωθεί ότι ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για χαλάρωση των υφιστάμενων απαγορεύσεων.

Τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα της εξ αριστερών αντιπολίτευσης βλέπουν στην κυβερνητική ανακοίνωση μια αυταρχική μεθόδευση, προκειμένου να κατασταλούν οι αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών στην υπό ίδρυση πανεπιστημιακή αστυνομία. Κάνουν επίσης λόγο για πολιτική εργαλειοποίηση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ερήμην της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Τέλος, οι νεολαίες και τα φοιτητικά σχήματα που πρόσκεινται στα τρία κόμματα, καλούν στο συλλαλητήριο της Πέμπτης. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 δίνουν πλήρη πολιτική κάλυψη σε όσους συμμετάσχουν, κάτι που στην ουσία αποτελεί κάλεσμα σε ανυπακοή στην κυβερνητική απαγόρευση.

Είναι η δεύτερη φορά μετά τις 17 Νοέμβρη, που τα τρία κόμματα συμπορεύονται πολιτικά ενάντια σε μια κυβερνητική απαγόρευση. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κοινή κεντρική πολιτική πρωτοβουλία όπως το κείμενο υπογραφών που κυκλοφόρησε στα 17 Νοέμβρη, η κοινή στάση της εξ αριστερών αντιπολίτευσης δίνει την αίσθηση ενός άτυπου αντικυβερνητικού μετώπου, τουλάχιστον στα θέματα δικαιωμάτων.

ΣΥΡΙΖΑ: Αυταρχικό πρόσχημα

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι:

«Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση αποδίδει σε δήθεν εισηγήσεις της Επιτροπής τη δική της πολιτική απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων. Και για πολλοστή φορά διαψεύδεται, αφού ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε η Επιτροπή εισηγήθηκε κάτι τέτοιο.

Η αυτονόητη τήρηση μέτρων προστασίας και αποφυγής συνωστισμού δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα της κυβέρνησης για αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις. Αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως θέμα δημόσιας υγείας αλλά ως ευκαιρία καταστολής.»

Ο δε «σχολάρχης» του κόμματος Νίκος Φίλης ανέφερε ότι:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ανακηρυχθεί στη μόνη κυβέρνηση μεταπολιτευτικά που κάθε μήνα εκδίδει γενικό απαγορευτικό αναστολής του άρθρου 11 του Συντάγματος με αστυνομική διαταγή που υπογράφει ο αρχηγός της ΕΛΑΣ. […]

Είναι καθήκον των κομμάτων της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου να αντιδράσουν συλλογικά, παραμερίζοντας άλλες διαφορές, όπως έκαναν με την απαγόρευση διαδηλώσεων τη 17η Νοεμβρίου.»

ΚΚΕ: Να γίνει κουρελόχαρτο

Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισημαίνει:

«Η αστυνομική απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων, σε μια περίοδο μάλιστα που η κυβέρνηση υλοποιεί σωρηδόν μέτρα που προκαλούν δικαιολογημένες αντιδράσεις, όπως το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, είναι πολιτική επιλογή και ομολογία ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο της πολιτικής της.

Όλα τα υπόλοιπα περί προστασίας της δημόσιας υγείας είναι παραμύθια, όταν η κυβέρνηση με δική της ευθύνη δεν έχει εξασφαλίσει τα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης, μέσα μεταφοράς κ.α και όταν πλέον έχει αποδειχθεί ότι οι συγκεντρώσεις δεν ευθύνονται για τη διάδοση του ιού, αφού οι πρώτοι που τηρούν τα μέτρα προστασίας είναι αυτοί που τα διεκδικούν, δηλαδή οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς τους.»

Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε από το βήμα της Βουλής:

«Η απαγόρευση των συναθροίσεων θα γίνει κουρελόχαρτο. Καλούμε την κυβέρνηση, τώρα να πάρει πίσω την απαράδεκτη αυτή απόφαση της ΕΛ.ΑΣ., διαφορετικά, της το λέμε καθαρά, σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες.»

ΜέΡΑ25: Ξεπερνάνε Όρμπαν/Ερντογάν

Από τη μεριά του, το ΜέΡΑ25 παρατήρησε ότι:

«Και αυτή τη φορά στο στόχαστρο τους η νεολαία και το φοιτητικό κίνημα που αντιδράει στον εκτρωματικό νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. […]

Η απαγόρευση για άλλη μια φορά είναι γενική και δεν έχει καμία ειδική αιτιολογία, όπως και καμία πραγματική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. […]

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης για άλλη μια φορά επιλέγουν τον δρόμο της δημοκρατικής εκτροπής, τον δρόμο του Όρμπαν και του Ερντογάν. Οι φοιτητές και η εκπαιδευτική κοινότητα θα τους δώσουν την απάντηση και αυτή η κατάπτυστη χουντική απαγόρευση θα μείνει και πάλι στα χαρτιά.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ