ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φραγκογιάννης: Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού

Φραγκογιάννης: Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού
Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχαν μαζί, στις 3 Απριλίου 2018, στην τελετή θεμελίωσης του του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκουγιού, το οποίο κατασκευάζεται με ρωσική τεχνολογία. AP Photo/Burhan Ozbilici

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης βρίσκεται το θέμα του υπό κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού της Τουρκίας με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη να αναφέρεται στις έως τώρα ενέργειες.

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης βρίσκεται το θέμα του υπό κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού της Τουρκίας με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη να αναφέρεται στις έως τώρα ενέργειες.

Όπως διαβεβαίωσε απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη από το ΜέΡΑ 25, η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις σε κάθε επίπεδο, από το πλέον υψηλό έως το διμερές είτε για να μην λειτουργήσει το εργοστάσιο, είτε εάν λειτουργήσει να διέπεται από όλους τους κανόνες που προβλέπονται διεθνώς.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών μάλιστα, μετά τις ρωγμές που παρουσίασαν τα θεμέλια του πρώτου από τους τέσσερις αντιδραστήρες στις 19 Ιανουαρίου έθεσε το ζήτημα στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέφ Μπορέλ, ζητώντας να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες.

Για εν εξελίξει έγκλημα σε μια σεισμογενή περιοχή που απέχει ελάχιστα από την Κύπρο έκανε λόγο ο Κρίτων Αρσένης και ζήτησε διεθνοποίηση του ζητήματος, προτείνοντας να περιληφθεί κι αυτό το ζήτημα στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Ζήτησε ακόμη, ο έλεγχος της ασφάλειας του πυρηνικού εργοστασίου να γίνεται από ευρωπαίους και διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Την Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, σήμανε συναγερμός σήμανε στο εργοτάξιο του πυρηνικού εργοστασίου Ακουγιού στη νότια Τουρκίας, όπου το απόγευμα σημειώθηκαν δύο διαδοχικές εκρήξεις.

Η έκρηξη έγινε στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή εργοστασίου και στο σημείο μετέβησαν η Στρατοχωροφυλακή και ο νομάρχης.

Aπό τις εκρήξεις προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε σπίτια, έσπασαν παράθυρα και πόρτες στην γύρω περιοχή, ενώ προκλήθηκαν ζημιές και σε θερμοκήπια.

Την είδηση έκανε γνωστή ο δήμαρχος της περιοχής.

Η οικεία νομαρχία της επαρχίας της Μερσίνας έβγαλε ανακοίνωση που λέει ότι συγκροτήθηκε επιτροπή που θα ελέγξει τις ζημιές που έγιναν για να αποζημιωθούν οι πληγέντες και ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες

Η ίδια η νομαρχία υποστηρίζει ότι η έκρηξη ήταν προγραμματισμένη στο πλαίσιο των οικοδομικών έργων.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο twitter, φαίνονται καπνοί από τις εκρήξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ