ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Τροπολογία ΚΙΝΑΛ: Μειωμένος ΦΠΑ σε όλα τα νησιά λόγω πανδημίας

Κορωνοϊός - Τροπολογία ΚΙΝΑΛ: Μειωμένος ΦΠΑ σε όλα τα νησιά λόγω πανδημίας
INTIME NEWS / ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Τροπολογία για την εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά κατέθεσε στη Βουλή το Κίνημα Αλλαγής την Τετάρτη.

Με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά, το ΚΙΝ.ΑΛ. ζητά τη μείωση των συντελεστών φόρου κατά 60% σε μικρά ακριτικά νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.200 κατοίκων και κατά 30% σε όλα τα υπόλοιπα νησιά.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας που υπογράφει το σύνολο της Κ.Ο. του κόμματος, «θεσμοθετείται ένα αναγκαίο μέτρο για την ενίσχυση των πληθυσμών της νησιωτικής χώρας με στόχο την ανάσχεση του δημογραφικού μαρασμού τους, την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης του τοπικού πληθυσμού, την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος και την αναπτυξιακή ώθηση των τοπικών οικονομιών στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας COVID-19 αλλά κυρίως μετά από αυτή, τη μετά-COVID εποχή».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ρύθμιση «επαναθεσμοθετείται, μετά τη σταδιακή κατάργηση του μεταξύ των ετών 2015-2018, το μέτρο του μειωμένου κατά 30% συντελεστή Φ.Π.Α., το οποίο φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Παπανδρέου, με επέκταση της εφαρμογής του σε όλα τα νησιά της Ελληνικής Επικράτειας. Ειδικότερα για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των χιλίων διακοσίων (1.200) κατοίκων που αναφέρονται στο άρθρο 29 του ν. 4726/2020 (Α΄ 181) προτείνεται μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. κατά 60%. Ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου ορίζεται η 1η Απριλίου 2021».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ