ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης για συναθροίσεις: Έχουμε έκτακτες καταστάσεις - Δεν διακυβεύεται το συνταγματικό δικαίωμα

Καλαφάτης για συναθροίσεις: Έχουμε έκτακτες καταστάσεις - Δεν διακυβεύεται το συνταγματικό δικαίωμα
INTIME NEWS / © Intime p.a.

Να αντικρούσει τις κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης για τις προωθούμενες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση αλλά και τους περιορισμούς στις συναθροίσεις, θέλησε την Πέμπτη ο υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Καλαφάτης

«Επιβάλλονται έκτακτα μέτρα διότι - εξαιτίας της πανδημίας - έχουμε έκτακτες καταστάσεις. Βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή συγκυρία και υπάρχουν έκτακτα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς», τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, τόνισε μάλιστα: Σε κάθε περίπτωση πάντως, πουθενά δεν διακυβεύεται, δεν προσβάλλεται, δεν βάλλεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Υπάρχουν κανόνες σε κινήσεις που δημιουργούν συγχρωτισμό». Πρόσθεσε δε: «Διασφαλίζεται το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν είναι όμως δόκιμο και λογικό να μπουν συγκεκριμένοι κανόνες ώστε να διασφαλιστεί και το μέγιστο αγαθό της δημόσιας υγείας».

Αναφερόμενος στις προωθούμενες ρυθμίσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ο κ. Καλαφάτης, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, φέρνει μια εμβληματική μεταρρύθμιση».

«Προασπίζει την ελευθερία του λόγου. Δημιουργεί προϋποθέσεις αναβάθμισης του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος. Αποτελεί μια προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης, γι΄αυτό και θα προχωρήσει», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Στο μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Καλαφάτης σημείωσε ότι την κυβερνητική στρατηγική αποδίδει το μότο «Όχι εφησυχασμός, συνεχής εγρήγορση».

«Γενικός κανόνας είναι η συνεχής συνεργασία της Κυβέρνησης με την επιστημονική κοινότητα, η καθημερινή παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων, όπως αυτά διαμορφώνονται και βεβαίως η αναπροσαρμογή της στρατηγικής όταν και όποτε αυτό απαιτηθεί».

Αναφερόμενος στην ταυτόχρονη μάχη που δίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα των εμβολίων, υπενθύμισε τις παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να επισπευσθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες ενδεχομένως καθυστερούν την έγκριση φαρμάκων.

«Και βεβαίως να ασκηθεί πίεση στις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να διοχετευθεί το εμβόλιο όσο γίνεται γρηγορότερα και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης και συμπλήρωσε αναφορικά με την επιχείρηση «Ελευθερία»: «Σε κάθε περίπτωση προχωρούμε στον εμβολιασμό σύμφωνα με το σχεδιασμό διασφαλίζοντας τη δεύτερη δόση για όσους έκαναν ήδη την πρώτη».

Θέλοντας να αποδομήσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα στήριξης των κλάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία ο κ. Καλαφάτης υποστήριξε ότι:

«Σειρά μέτρων τα οποία επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ , έχουν ήδη εφαρμοστεί από την ελληνική Κυβέρνηση. Για παράδειγμα το 50% της 4ης και 5ης επιστρεπτέας προκαταβολής είναι επιχορήγηση και όχι δανεισμός»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ