ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαρλ Μισέλ σε Μητσοτάκη για εμβόλια: Να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά μέσα και μέτρα επιβολής

Σαρλ Μισέλ σε Μητσοτάκη για εμβόλια: Να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά μέσα και μέτρα επιβολής
John Thys, Pool via AP

Την αποφασιστικότητα της ευρωπαϊκής ηγεσίας να αναλάβει ισχυρή δράση για να εξασφαλίσει την παροχή εμβολίων και «να αποδείξει συγκεκριμένα ότι η προστασία των πολιτών της παραμένει απόλυτη προτεραιότητα της», διαμηνύει ο Σάρλ Μισέλ.

Απαντώντας στην κοινή επιστολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Πρωθυπουργού της Δανίας, Mette Frederiksen του Καγκελάριου της Αυστρίας, Sebastian Kurz και του Πρωθυπουργού της Τσεχίας, Andrej Babiš, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφού υπογραμμίζει τη στήριξή του στις προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων που έχουν ενσκήψει, μέσα από το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, τονίζει:

«Ωστόσο, εάν δεν μπορεί να βρεθεί ικανοποιητική λύση, πιστεύω ότι πρέπει να διερευνήσουμε όλες τις επιλογές και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά μέσα και τα μέτρα επιβολής που έχουμε στη διάθεσή μας βάσει των Συνθηκών»

Ο κ. Μισέλ αναφέρει ότι: «αυτή η λύση θα αποδείξει τη δύναμη και την αξιοπιστία της ΕΕ στην προστασία της υγείας των πολιτών της πέρα από όλα τα άλλα ζητήματα. Έκανα αυτήν την πρόταση στον Πρόεδρο της Επιτροπής, von der Leyen, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το διερευνήσουμε αμέσως». Παράλληλα χαιρετίζει την πρόταση της Κομισιόν για έναν μηχανισμό διαφάνειας των εξαγωγών των πολύτιμων σκευασμάτων, ο οποίος όπως σημειώνει:

«Θα μπορούσε να αποτελέσει μέσο για να διασφαλιστεί ότι οι δόσεις εμβολίου που προορίζονται αρχικά για τα κράτη μέλη δεν εξάγονται αδικαιολόγητα».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από την τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών στις 22 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, Andrej Babis και η Πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen,ζητούσαν με την επιστολή τους την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των άλλων εταιρειών.

Στην κοινή επιστολή υπογραμμιζόταν ότι οι ηγέτες των 27 πρέπει «να στείλουν ένα ισχυρό σήμα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων την Πέμπτη να διασφαλίσει ότι η διαδικασία για την έγκριση των υποψήφιων εμβολίων είναι όσο το δυνατό πιο αποτελεσματική», ανέφεραν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Τσεχίας, της Δανίας και της Αυστρίας.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Δηλωτικό του αντίκτυπου των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκό πεδίο είναι σύμφωνα με την κυβέρνηση «το πρώτο βήμα που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την υλοποίηση της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Όπως αναφέρεται από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού: «Τα κράτη- μέλη, με την υποστήριξη της Κομισιόν, συμφώνησαν στις κατευθυντήριες γραμμές για την έκδοση τυποποιημένων κοινών ευρωπαϊκών πιστοποιητικών για ιατρικούς λόγους. Πρόκειται για μια σημαντική αρχή. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η διεύρυνση της χρήσης τους ώστε να διευκολύνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες στα ταξίδια τους, όταν σημαντικό ποσοστό θα έχει εμβολιαστεί. Σε πείσμα κάποιων στην Ελλάδα, η υλοποίηση της πρότασης του Πρωθυπουργού προχωράει βήμα-βήμα κι όσο νωρίτερα γίνει πράξη τόσο το καλύτερο για όλους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ