ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης για Τουρκία: Δεν αρκούν μόνο δηλώσεις καλής διάθεσης

Βαρβιτσιώτης για Τουρκία: Δεν αρκούν μόνο δηλώσεις καλής διάθεσης
INTIME NEWS / Δελτίο τύπου / POOL

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, χαρακτήρισε το Σάββατο θετικό το γεγονός ότι η Τουρκία δείχνει να προσεγγίζει πάλι την Ευρώπη, αλλά επέμεινε πως αυτό από μόνο του δεν αρκεί.

«Δεν αρκούν μόνο δηλώσεις καλής διάθεσης. Αυτή η εκδήλωση διάθεσης επαναπροσέγγισης είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που της ασκήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου, όπου της υποδείχθηκαν δύο δρόμοι: της συνεργασίας ή της απομάκρυνσης και των κυρώσεων», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

Πρόσθεσε δε ότι «η Τουρκία πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα, με συνέπεια, διάρκεια και να απέχει από προκλητικές ενέργειες».

Δένδιας: Οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία δεν έχουν ημερομηνία λήξης

Για τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο ζήτημα που έχει προκύψει σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων έναντι του κορωνοϊού, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε:

«Έχει μεγάλη σημασία να παραμείνουμε συντονισμένοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο ζήτημα του εμβολιασμού, παρά τις φωνές που ζητούν περισσότερη αυτονόμηση».

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι, παραγγέλνοντας εμβόλια όλων των εταιρειών, η Ευρωπαϊκή Ένωση προφύλαξε τους πολίτες και τα κράτη-μέλη από έναν εμβολιαστικό ανταγωνισμό και ενδεχομένως από ένα νέο ευρωπαϊκό διχασμό. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία «κάτω από το τραπέζι» για επιμέρους κράτη.

Εκτίμησε ακόμη ότι η πίεση που ασκήθηκε στις εταιρίες από την Ευρώπη τελικά θα αποφέρει καρπούς και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των εμβολιαστικών δόσεων.

Σε σχέση με τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, τονίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε ότι αυτό που καταφέραμε είναι να εξασφαλίσουμε- σε αντίθεση με άλλα κράτη- την επάρκεια των εμβολίων και για τις δεύτερες δόσεις, «γιατί ξέρουμε ότι αυτό αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά ανοσίας».

Δήλωσε επίσης ότι θα δούμε μεγάλη αλλαγή στο εμβολιαστικό επίπεδο, όταν αδειοδοτηθούν και ακόμη περισσότερα εμβόλια.

Σε σχέση με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει προτείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «η πρόταση υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αυτό το πιστοποιητικό παίρνει σάρκα και οστά».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ