ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημήτρης Βίτσας: «Οι πρόσφυγες πρέπει να πάνε σε οργανωμένες δομές έξω από την Ειδομένη»

Δημήτρης Βίτσας: «Οι πρόσφυγες πρέπει να πάνε σε οργανωμένες δομές έξω από την Ειδομένη»
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

“Η εντολή που έχει δοθεί είναι να ακολουθηθούν οι συνήθεις διεθνείς πρακτικές. Οτιδήποτε άλλο από τη συνθήκη της Γενεύης είναι παράνομο”, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και υπεύθυνος του Συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό Δημήτρης Βίτσας .

“Το βασικό είναι ότι τέτοιες απέλπιδες προσπάθειες δεν πρέπει να γίνονται. Βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων. Αυτοί που δημιουργούν μια σειρά καταστάσεων, με ενέργειες όπως η διανομή φυλλαδίου έναντι χρηματικής αμοιβής λειτουργούν με τρόπο εγκληματικό. Δεν παράγει αποτελέσματα και δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Το πιο συμφέρον είναι οι πρόσφυγες να πάνε σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας λίγα χιλιόμετρα από την Ειδομένη”, σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σχετικά με την μαζική προσπάθεια των προσφύγων να περάσουν στα Σκόπια.

“Εξετάζουμε το ενδεχόμενο μη επανεισδοχής. Όλες οι προηγούμενες συμφωνίες μερικές φορές στην πράξη δεν εφαρμόζονται όπως η συμφωνία για το βαλκανικό δρόμο, που δεν ακολουθήθηκε από κράτη που προχώρησαν σε μονομερείς ενέργειες”, ανέφερε.

“Να τους αποτρέψουμε χωρίς βία. Η υπόθεση ερευνάται. Πίσω από αυτή τη διακίνηση, βλέπω μια οργανωμένη προσπάθεια που παίζει ανάμεσα στο επίπεδο του ανεύθυνου έως εγκληματικού. Ήταν οργανωμένη και με τέτοια ψεύδη, που εστιαζόταν στην απελπισία αυτών των ανθρώπων”, τόνισε και πρόσθεσε:

“Η Ειδομένη δεν είναι το κατάλληλο μέρος και δεν παρέχει την ελπίδα που είχε ο άλλος πριν από 20 μέρες. Έρχονται άνθρωποι στον Πειραιά που ακόμα θεωρούν ότι μπορούν να πάνε στην Ειδομένη”.

“Θα υπάρχει μια διαδικασία, με μια τάξη να οδηγηθούν στα κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν. Στην Ειδομένη υπάρχουν οι υπηρεσίες του υπουργείου υγείας, ο στρατός και ιδιωτικές εταιρείες που έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν. Υπάρχουν βυτιοφόρα με καθαρό νερό, γιατροί, διερμηνείς. Υπάρχει καταυλισμός 2.500 ανθρώπων και ο οποίος λειτουργεί. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη στιγμή που έφτασαν εκεί πάνω από 6.000 άνθρωποι. Υπάρχουν 45.000-46.000 μετανάστες. Ο κύριος όγκος είναι πρόσφυγες”, ανέφερε για τον καταυλισμό της Ειδομένης.

“Ακούω κριτική από αντιπολίτευση με μη προτάσεις” για φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και αναρωτήθηκε τι ακριβώς εννοούν. “Ενημερώνουμε Frontex και ΝΑΤΟ ότι φεύγουν βάρκες ώστε να τις σταματάνε εγκαίρως. Η συμφωνία θα μας δείξει τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν”.

“Η διεθνής πρακτική είναι όταν μεταφέρονται άνθρωποι με νόμιμο τρόπο, αυτό πρέπει να ελέγχεται. Η συζήτηση για τους παρατηρητές είναι για το φαίνεσθαι. Για να σταματήσουν οι ροές, θα πρέπει να γίνεται στο να μην ξεκινάνε οι βάρκες. Ελλάδα και Τουρκία έχουν τους πιο σύγχρονους στρατούς. Μπορούμε να παρατηρούμε τις βάρκες. Οι έλεγχοι πρέπει να ενταχθούν και στα τουρκικά παράλια”.

Σχετικά με την επικείμενη Σύνοδο με την Τουρκία, ανέφερε: “Επιδιώκουμε μια καλή συμφωνία. Θα πρέπει να έχει το επίπεδο της οικονομικής ενίσχυσης Ελλάδας, Τουρκίας και Ιταλίας. Το ότι η Τουρκία ζητάει περισσότερα χρήματα, δεν σημαίνει ότι θα τα πάρει. Η συμφωνία είναι καλύτερη από μια μη συμφωνία. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία. Το πρόβλημα που έχει η Τουρκία είναι μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας. Έχει προβλήματα και στο εσωτερικό η Τουρκία. Θέλουμε μια Τουρκία συνεργάσιμη, αλλά δεν είναι δική μας επιλογή”.

“Μια συμφωνία έχει δύο τρόπους: την εφαρμογή και τον τρόπο εφαρμογής της, το κομμάτι διατύπωσης και του ελέγχου του πως γίνεται. Με αυτή την λογική πηγαίνουμε και στη σύνοδο με την Τουρκία. Αυτό που έχουν να κάνουν οι κυβερνήσεις, είναι να συλλέξουν στοιχεία”, πρόσθεσε.

“Το συντονιστικό όργανο της κυβέρνησης πρέπει να δουλεύει, ώστε να απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων, να βρίσκει λύσεις, να βρίσκει διαδικασίες ώστε να πηγαίνουν στους τόπους μεταγκατατάστης και να ενημερώνουν την κυβέρνηση”.

“Σε καμιά περίπτωση 50000 άνθρωποι δεν πρόκειται να μείνουν σε κέντρα φιλοξενίας επί δύο χρόνια. Κάποιοι θα μείνουν στην Ελλάδα, με βάση το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας για 20.000. Το σύνολο της διαδικασίας θέλει περίπου δύο χρόνια”, είπε και τόνισε πως “Θεωρώ ότι και οι Αφγανοί πρέπει να ενταχθούν σε αυτούς που έχουν προσφυγικό προφίλ”.

“Θέλω να πω στον σκοπιανό ΥΠΕΣ ότι δεν είναι σωστό να κάνουμε πολιτική με τουίτερ. Δηλώσεις με επιθετικό χαρακτήρα δεν ωφελούν ούτε τη χώρα του. Έχουμε δώσει εντολές. Δεν έχουμε παρατεταγμένο κανένα στρατό εμείς. Κάποιο ανεύθυνοι αξιοποίησαν την ελπίδα των προσφύγων. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εργαστούν και οι σκοπιανές και οι ελληνικές αρχές. Το τουιτ δεν έχει την ίδια υπευθυνότητα με τον λόγο που σας απευθύνω”, κατέληξε.