ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πατέντα» ΣΥΡΙΖΑ για τα εμβόλια του κορωνοϊού

«Πατέντα» ΣΥΡΙΖΑ για τα εμβόλια του κορωνοϊού
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Κανονική εκστρατεία κάνει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ για τις πατέντες στα εμβόλια του κορωνοϊού.

Εκστρατεία που γίνεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς επιχειρεί να απαντήσει στην έλλειψη εμβολίων μέσω της άρσης του καθεστώτος της πατέντας, το οποίο δίνει στις εταιρίες που ανέπτυξαν τα εμβόλια, τον αποκλειστικό έλεγχο της παραγωγής τους.

Στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για μια μείζονα αντίφαση. Από τη μια μεριά τα εμβόλια αναπτύχθηκαν με πακτωλούς κρατικής χρηματοδότησης, καθώς και με τη συνδρομή δημόσιων ερευνητικών κέντρων. Από την άλλη, η παραγωγή και εκμετάλλευσή τους είναι αποκλειστικό προνόμιο των πολυεθνικών του φαρμάκου. Η σημερινή έλλειψη εμβολίων λόγω της παραγωγικής αδυναμίας των εταιριών, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και οδηγεί την οικονομία στην πιο βαθιά ύφεση. Η ΕΕ, πάντα κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει τη δυνατότητα να εξαγοράσει τις πατέντες ή να πάρει ακόμα πιο ριζοσπαστικά μέτρα. Ο έλεγχος των πατεντών θα επιτρέψει την ενεργοποίηση και άλλων μονάδων για την παραγωγή εμβολίων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΣΥΡΙΖΑ, η καμπάνια για τις πατέντες των εμβολίων αποδεινύει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επενδύει στην καταστροφή, αλλά παίρνει δημιουργικές πρωτοβουλίες τις οποίες αρνείται η κυβέρνηση.

Επικοινωνία Τσίπρα

Χτες ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, Dr. Tedros Adhanom. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να διαχειριστεί το εμβόλιο ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Από τη μεριά του, ο κ. Adhanom τόνισε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία για εξασφάλιση πατεντών και δημιουργία δεξαμενής πατεντών, για να υπάρξει μεγαλύτερη και ταχύτερη παραγωγή εμβολίων από όσο μεγαλύτερο αριθμό φαρμακοβιομηχανιών γίνεται.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες το Συμβούλιο της Ευρώπης υπερψήφισε την τροπολογία της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την άρση των πατεντών των εμβολίων. Η τροπολογία ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του Γιώργου Κατρούγκαλου.

Να κινηθεί η κυβέρνηση

Σήμερα ο Νάσος Ηλιόπουλος σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα ζήτησε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να πάρει πρωτοβουλία για τις πατέντες.

Από τη μεριά του, ο Ανδρέας Ξανθός είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου στον Real:

«Το κρίσιμο στοιχείο είναι η άρση του καθεστώτος της πατέντας. Είναι η μόνη σοβαρή προοπτική για να εξασφαλιστεί η προμήθεια των εμβολίων σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που πρόσβαση στα εμβόλια έχει μόνο το 1/3 των χωρών του πλανήτη. Είναι αρνητικά εντυπωσιακό ότι το 16% του παγκόσμιο πληθυσμού έχει εξασφαλίσει το 60% των εμβολίων. Όπως τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ηθικής αποτυχίας, καθώς αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς, δεν μπορεί να είναι κανείς ασφαλής.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ